Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Brexit yllätti Ison-Britannian kuin talvi autoilijan

Hentriikka Kontio Julkaisupäivä 8.3.2021 11.10 Blogit MMM

Brexit eli Ison-Britannian ero Euroopan Unionista toteutui vuosien jahkailun jälkeen tammikuussa 2020. Erosopimuksessa määritellyn siirtymäkauden päättyessä vuoden 2020 lopussa Isosta-Britanniasta tuli yhdessä yössä EU:n ulkopuolinen nk. kolmasmaa. Aikaa uuteen tilanteeseen valmistautumiseen oli yllin kyllin, joten miten siirtyminen sisämarkkinakaupasta kolmasmaatoimijaksi saattoi yllättää Ison-Britannian näin pahasti?

Euroopan Unioni ryhtyi vuoden 2021 ensimmäisestä päivästä lähtien soveltamaan Isosta-Britanniasta tapahtuvaan eläinten ja eläinperäisten tuotteiden tuontiin täysimääräisesti kaikkia kolmasmaatuontia koskevia vaatimuksiaan. Isosta-Britanniasta tuotavien lähetysten on täytettävä EU:n tuontivaatimukset, lähetysten mukana on oltava EU-lainsäädännön edellyttämä terveystodistus ja niiden on saavuttava EU:n alueelle unionin ulkorajoilla sijaitsevien rajatarkastusasemien kautta. 

Kolareilta ei ole vältytty. Tietämättömyys lähetyksiin kohdistuvista EU-vaatimuksista ja brittiviranomaisten osin käsin kuulakärkikynällä täyttämät virheitä vilisevät terveystodistukset ovat pahoin ruuhkauttaneet EU:n rajatarkastusasemat. Toimivan ja EU:n tiedonhallintajärjestelmän kanssa yhteensopivan britannialaisen järjestelmän puuttuminen ei ole helpottanut tilannetta. 

Iso-Britannia ei ehtinyt pystyttää tuontivalvontaansa valmiiksi ajoissa. EU-tuonnin valvontaa varten Ison-Britannian rajoille rakennettavat rajatarkastusasemat ovat tulossa käyttöön vasta heinäkuun alusta. Siihen saakka tuontivalvontaa suoritetaan pääosin asiakirjatarkastuksin ja määränpäässä tehtävin satunnaistarkastuksin. Ison-Britannian tuontivalvontajärjestelmäänsä tekemiä viime hetken viilauksia on päässyt seuraamaan 159-sivuisesta Border Operating Model -oppaasta, johon tehtyjä lukuisia päivityksiä ei ole merkitty ’jäljitä muutokset’ –toiminnalla.

EU:sta tuotavien lähetysten osalta Iso-Britannia edellyttää terveystodistusten käyttöön siirtymistä asteittain. Huhtikuun ensimmäisestä päivästä lukien vaatimus ulottuu koskemaan kaikkia EU:sta Isoon-Britanniaan vietäviä eläinperäisiä elintarvikkeita. Aprillipäivänä on siis nähtävissä vuorostaan Ison-Britannian satamien ruuhkautuminen tuontivalvontabyrokratian moninkertaistuessa. Toivoa sopii, että EU-viranomaiset eivät ole osaltaan lisäämässä kaaosta vaan osaavat täyttää Ison-Britannian kömpelösti EU:n tuontitodistusmalleista konvertoimat todistusmallit mahdollisimman vähin virhein.

Väkisinkin on käynyt mielessä, että kaikelta tältä liukastelulta olisi vältytty, jos Iso-Britannia olisi Norjan mallin mukaisesti sitoutunut noudattamaan EU:n lainsäädäntöä. EU:n ja Ison-Britannian kauppa olisi tällöin voinut jatkua sisämarkkinakaupan ehdoin ilman rajoilla tehtäviä tarkastuksia. Vapaudella on aina hintansa.

Lisätietoa:

Border Operating Manual

Todistusmallit

Kirjoittaja työskentelee eläinlääkintöneuvoksena maa- ja metsätalousministeriössä.
 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.