Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Koskinen: EU:n maataloustukiratkaisu auttaa Suomea

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.8.2013 7.52
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen katsoo, että EU:n maatalouspolitiikka kehittyy Suomelle suosiolliseen suuntaan. Puheessaan K-maatalouden koetilan 50-vuotisjuhlassa Hahkialassa Hauholla Koskinen listasi uudistuksen positiivisia puolia.

- Nykyisen viljelijätukijärjestelmämme neljä tukijalkaa: suorat tuet ja niiden vahva viherryttäminen, epäsuotuisten alueiden luonnonhaittakorvaus, ympäristökorvaus sekä kansallinen tuki säilyvät, vaikka rakenne ja käsitteet jonkin verran muuttuvatkin. Tuotantoon sidotut tuet ovat jatkossa selvästi aiempaa laajemmin käytettävissä, viherryttämiseen saatiin pohjoisen ja metsäisen jäsenmaan erityisoloihin sopivia poikkeuksia. Lisäksi maaseudun kehittämisellä on vahva rooli tulevalla kaudella. Myös epäsuotuisten alueiden määrittelyssä on Suomen olosuhteita ja erityistarpeita vastaavaa joustoa, korosti Koskinen.

EU:n maatalousuudistuksesta saavutettu sopu antaa Koskisen mukaan hyvän raamin kansallisten maatalouspäätösten tekemiseen. Uudistuksen lopulliset asetustekstit viimeistellään kesän ja alkusyksyn aikana ja ne on määrä julkaista loka-marraskuussa, minkä jälkeen tarvitaan vielä Euroopan komission toimeenpanoasetukset ennen kuin kaikki yksityiskohdat ovat tiedossa.

Koskinen toivoo tahdin olevan ripeä, tavoitteena on saada päätökset linjattua mahdollisimman nopeasti. Viljelijöille on Koskisen mukaan jäätävä aikaa omaksua uudet tukiehdot ja määrittelyt sekä tarvittaessa sopeuttaa toimintaansa tuleviin muutoksiin.

- Uudistettujen viljelijätukijärjestelmien käyttöönoton siirtyminen vuoteen 2015 antaa tähän mainion mahdollisuuden. Tämä edellyttää, että tukihallinnon eri toimeenpanovaiheet saadaan kuntoon, jotta viljelijöitä voidaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena on saada aikaan eri alueiden ja sektorien kannalta oikeudenmukainen ja tasapuolinen uusi tukikokonaisuus.

Ministeri Koskinen korosti myös ruokasektorin merkitystä tulevaisuuden kasvualana, jonka kilpailukykyä ja yhteistyötä on kehitettävä.

- Hallinto antaa mahdollisuuksia, mutta maataloutta ja koko ruokasektoria on kehitettävä yhteistyössä. Kotimaassa tukiuudistuksen lukuisia tärkeitä yksityiskohtia hiotaan tuottajajärjestöjen, muiden asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Nyt meillä on mahdollista rakentaa tukikokonaisuus tehokkaammaksi ja yksinkertaisemmaksi rakentavalla yhteispelillä. Kotimaisista tuotteista on myös saatava kilpailukykyinen hinta. Vaikuttaakin siltä, että olemme menossa oikeaan suuntaan; kotimaisesta rukiista maksettava 50 euroa tuontitavaraa suurempi korvaus on tästä uudesta ajattelusta hyvä esimerkki.

- Ruokasektorin kehittäminen liittyy läheisesti ympäristö-, ilmasto- ja energiakysymyksiin sekä alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kannattavuuteen. Tarvitsemme tiiviimpää yhteistyötä eri osapuolten välillä ja tehokkuutta tutkimukselta ja neuvonnalta. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossakin kehittää Suomen olosuhteisiin mahdollisimman hyvin sopivia tuotteita ja lajikkeita. Asiantuntevaa neuvontaa hyödyntäen näitä tutkimuksen kautta saatuja tuloksia on mahdollista tehokkaasti soveltaa käytännössä. Esimerkiksi luomu- ja lähiruoka ovat vahvuuksiamme ja niiden kehittäminen tärkeä strateginen tavoitteemme.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, p. 0295 16 2132

Jari Koskinen