Perunan kuoppataudin epidemiologia ja hallinta (Kuoppatati-2)

Hakijat: Helsingin yliopiston maataloustieteiden osasto ja Luonnonvarakeskus Luke
Vastuututkija: Minna Pirhonen (Helsingin yliopisto) 
Kokonaisrahoitus: 175 000 €
Hankeaika: 1.1.2024-31.13.2026

Suomessa on esiintynyt perunassa useita vuosia oireita, jotka viljelijät ja siementalot ovat ristineet kuoppataudiksi. On herännyt epäilys, että oireet johtuvat Suomen oloissa uudesta taudinaiheuttajasta. Samankaltaisia oireita, muutamia millimetrejä tai pari senttimetriä halkaisijaltaan olevia mustia kuoppia ja läikkiä varsinkin korkkihuokosten ympärillä on myös havaittu esim. Skotlannissa, missä tautia kutsutaan nimellä pit rot. Pienet kuoppaoireet eroavat oleellisesti perunan kurttu- ja kuoppalahoa aiheuttavien Fusarium- ja Boeremia-sienten aiheuttamista taudeista. Erityisen hankalaksi kuoppataudin tekee se, että oireet ilmenevät saastuneissa mukuloissa myöhään keväällä, usein vasta sen jälkeen, kun siemen on jo myyty viljelijälle. Pienistä kuopista on edellisessä hankkeessa eristetty useita mikrobeita, joita esiintyy yleisesti mukuloiden pinnalla, ja joilla on kyky infektoida haavoitettua perunan solukkoa. Tässä hankkeessa tutkitaan, mikä eristetyistä mikrobeista on primäärinen taudinaiheuttaja, vai esiintyvätkö ne perunassa sekatartuntana ja siirtyvät mukuloiden korkkihuokosiin maasta ja aiheuttavat oireita vasta varastoinnin aikana, kun mukulat vanhenevat.  Lisäksi tutkitaan, miten varastoinnin olosuhteet vaikuttavat oireiden ilmenemiseen, ja voidaanko siemenperunan lajittelulla ja oireisten mukuloiden poistamisella vaikuttaa sadon laatuun ja estää oireet sadossa. Myös kehitetään diagnostiikkaa, jonka avulla mikrobin määrää voidaan tutkia ennen oireiden kehittymistä mukuloissa ja jota voidaan käyttää peltomaan mikrobimäärän arvioimiseen. Hanke toteutetaan yhteistyönä Helsingin yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, siemenperunayritysten ja viljelijöiden välillä.