Porojen kastrointikipu ja hyvinvointi (PORKAT)
Hakijat: Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Laura Hänninen
Kokonaisrahoitus: 140 000 €
Hankeaika: 1.2.2019 – 31.3.2022
Suomessa kastroidaan vuosittain noin 2500 – 4000 poroa, joista lähes kaikki ilman kivunlievitystä. Kastrointi parantaa härkäporojen kuntoa seuraavan syksyn teurastuksessa. Hirvaat kastroidaan härkäporoiksi noin viiden vuoden iässä, kun niitä ei enää tarvita siitosporoina. Lisäksi kastroidaan jonkin verran nuorempia hirvaita puhtaasti lihantuotantotarkoituksessa. Myös useimmat kilpaporot ja matkailupalveluissa käytettävät porot kuohitaan.
Tutkimustietoa poron kastraatiokivunlievityksestä ei ole olemassa. Poro on puolivilli tuotantoeläin, jonka rauhoittaminen ei ole ongelmatonta. Kastraatiokivun hoitovaihtoehdot ovat käytännössä sen vuoksi paikallispuudutus sekä tulehduskipulääke jälkikivun hoitoon. Paikallispuudutus poistaa kastraatiotoimenpiteen aiheuttamaa kipustressiä, mutta lisää jonkin verran toimenpiteen pituutta ja poron kiinnipitoaikaa. Markkinoilla olevien tulehduskipulääkkeiden toimivuudesta poroilla ei ole tutkittua tietoa. Eläinten hyvinvointilakiehdotus esittää kivuliaiden toimenpiteiden sallimista vain kipulääkityille eläimille. Myös Paliskuntain yhdistys pitää poron hyvinvointiasioita tärkeänä ja Poroeläinlääkärit Ry. haluaa edistää porojen kivunlievityksen käyttöä. Eläinten kivunhoidolle on keskeistä, että eläimen kipu osataan tunnistaa, sen hoito ymmärretään tärkeäksi ja saatavilla on kivunhoitoon sopivia lääkkeitä.
Tämän hankkeen aikana selvitetään sekä kliinisissä kenttäkokeissa että poroerotusolosuhteissa lääkitysvaihtoehtojen vaikutusta kastroitujen porojen hyvinvointiin. Samalla selvitetään suomalaisten poronhoitajien ja -eläinlääkärien käsityksiä poron kokemasta kivusta ja poron kivunhoidon merkityksestä sekä luodaan vapaasti saataville porojen kastraatiokivunhoitoa käsittelevä opas, joka käännetään myös Suomessa puhutuille saamen kielille (tarvittaessa erillisrahoituksella).