Keskustelua ruokajärjestelmästä

Keskustelua ruokajärjestelmästä

Ruokavienti kasvuun uudella Suomen mallilla

Eeva-Liisa Lilja Julkaisupäivä 7.8.2024 9.08 Blogit MMM

Ruokavientiin rakennetaan parhaillaan uutta Suomen mallia, jolla halutaan siivittää ulkomaan myyntimme huippuunsa. Vastaperustetulla Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry:llä on paljon annettavaa tässä uudessa tilanteessa.

Kilpailijamaat esimerkkeinä

Elintarvikealalla on jo pitkään tutkittu, kuinka esimerkiksi Viro, Ruotsi ja Irlanti luoneet nopean kasvunsa maailman elintarvikemarkkinoilla. Nyt Suomeen halutaan rakentaa oma ruokaviennin moottori, niin sanottu Suomen malli. 

Asia oli esillä kesäkuussa maa- ja metsätalousministeriön koolle kutsumassa Pyöreän pöydän neuvottelussa Smolnassa. Mukana olivat MMM, TEM, UM, SUVI ry, MTK, Ruokatieto, Suomen Yrittäjien ruokavaliokunta, Ruokavirasto ja joukko alan palveluntuottajia. Valmistelu jatkuu syksyllä.

Valtiolta rahoitusta ruokavientiin

Kimmokkeen asiaan antoi hallituksen kevään kehysriihessä tekemä päätös poikkeuksellisen mittavasta ruoka-alan rahoituksesta. Ala sai kymmenen miljoonan euron vuosittaisen erillisrahan kasvun tukemiseen ensi vuodesta alkaen. Osa potista kohdistuu kansainvälistymiseen.

Rahan vastineeksi tarvitaan nyt ruokaviennin näyttöjä. Kun tuloksia syntyy, pystytään päätöksentekijöille perustelemaan, että Suomeen tarvitaan pysyvä vientimalli ja sille yli hallituskausien ulottuva rahoitus.

Ripeästi liikkeelle

Markkinapotentiaali on maailmalla suuri ja uutta kasvua on tarpeen lähteä luomaan heti. Yrityksillä on valmius nopeaan toimintaan. Jos vientimallia rakennetaan käytännön myötä, säästetään kullanarvoista aikaa.

Mallin toteutukseen tarvitaan huippuluokan asiantuntemusta, selkeää hallintoa ja ketterää toimeenpanoa.

Myyntikone on jo valmiina

Elintarvikekentällä on jo valmistauduttu tähän tilanteeseen, että vienninedistämisen malli on operoitava uudelleen. Tilanne koitti Food from Finland-ohjelman päättyessä vuoden 2023 lopussa. Yritykset halusivat ottaa vetovastuuta viennistä perustamalla Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry:n.

SUVI ry on nyt valmiina Suomen mallin käyttöön motivoituneena ja iskukykyisenä vientikärkenä. Yhdistyksen jäsenillä on vahva kasvun tahtotila ja ne pystyvät laittamaan likoon omaa rahoitustaan julkisen rahoituksen vastineeksi.

Uusia jäseniä liittyy yhdistykseen viikoittain. Vuoden 2026 loppuun mennessä mukana odotetaan olevan jo kaksisataa kovinta Suomen ruokaviennin kasvuyritystä.

Uusinta vientikaupan osaamista

Yhdistys rakentaa syksystä alkaen Export Managereiden verkostoa tärkeimpiin vientimaihin jäsentensä tueksi. Myyntiä on tavoitteena vauhdittaa yhteisillä ostajatapaamisilla, myyntikampanjoilla, tuote-esittelyillä ja messuosallistumisilla. Ensimmäiset myyntitoimet on jo tehty kesällä Saksassa.

Yhdistys ei tähtää yksittäisten tuotteiden vientiin, vaan rakentaa niistä yhteistarjoamia ja markkinalähtöisiä konsepteja. On eri asia viedä pelkkää kaurahiutaletta, proteiinirahkaa tai tuotepuristettua mehua – tai tarjota niistä koostuva aamuhetken elämys asiakkaalle. Tuotteet saavat voimaa toinen toisistaan ja luovat yhdessä uutta kilpailuetua.

Satunnaisten vientikokeilujen sijaan maailmalle tarjotaan tarkkaan harkittuja, kuratoituja tuotteita, jotka vastaavat markkinoiden vaatimuksiin. Tätä varten yhdistys käynnistää ohjelman, jossa tuotteiden taso hiotaan kilpailukykyiseksi. Pienistä yrityksistä kehitetään alihankintaverkostoa suuremmille viejille ja sopimusvalmistajien kanssa opetellaan Euroopan parhaiksi premium private label-valmistajiksi.

Yritämme yksin – onnistumme yhdessä

Kun myynnin moottori saadaan Suomen mallissa hyrähtämään käyntiin, se palvelee laajasti kokonaisuutta. Myös viennin tukiorganisaatioiden, hankkeiden ja palveluntuottajien on helpompi organisoida toimintaansa viennin tueksi. Kun oikeat tekijät ovat oikeissa tehtävissä ja liikkeellä on paras iskuvoima, saamme raivattua tiemme kansainvälisen kilpailun kentille menestyksellisesti.

Lue lisää SUVI ry:stä, jaa viestiä ja liity jäseneksi www.su-vi.fi. Tule seuraamaan yhdistystä LinkedInissä. Kysy lisää info@su-vi.fi.

Kirjoittaja Eeva-Liisa Lilja (KTM) on pitkän linjan elintarvikeviennin kehittäjä ja visionääri. Hän työskentelee toimitusjohtajana viennin asiantuntijayritys Fennopromo Oy:ssä . Liljalla on monipuolinen kokemus kansainvälistymisen edistämisestä, alan hanketoiminnasta ja liiketoiminnan kehittämisestä. Lilja toimii Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry:n sihteerinä ja on yksi yhdistyksen perustajajäsenistä.
 

Eeva-Liisa Lilja Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä MMM Ruoka ja maatalous

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.