Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä
Suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategia ja elintarvikevientiä lisäävä ruoka-alan kasvuohjelma kuuluvat hallitusohjelman mukaiseen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -kokonaisuuteen. Strategiatyössä luodaan visio siitä, millainen ruokajärjestelmä Suomessa on vuonna 2040, mitä toimenpiteitä sen saavuttamiseksi tarvitaan ja millaisiin muutoksiin on syytä varautua. Hallitus on sitoutunut suomalaisen ruokajärjestelmän kestävyyden parantamiseen ja ruokaviennin kaksinkertaistamiseen vuoteen 2031 mennessä.
Strategiatyö
Kansallinen Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä 2040 -strategiatyö toteutetaan hallitusohjelman mukaisesti Petteri Orpon hallituskauden aikana. Sen avulla ohjataan Suomen ruokapolitiikkaa, ja sovitetaan yhteen ihminen, talous, ympäristö ja kulttuuri. Näkemyksiä, tavoitteita ja mielipiteitä aiheesta on paljon ja keskustelijoiden joukko laaja. Sidosryhmät osallistuvat aktiivisesti ja suunnitellusti valmisteluun alusta saakka, jotta heidän näkemyksensä ja asiantuntijuutensa saadaan monipuolisesti käyttöön.
Strategiatyön taustaa
Strategiatyö on jatkoa Ruokapoliittiselle selonteolle vuodelta 2017 ja Yhteisen Ruokapöydän –visiotyölle vuodelta 2022.
Kasvuohjelma
Tilaisuus: Vienninedistämisen rahoitus ja palvelut elintarvikealalla 23.4.2024
Tilaisuudessa kuultiin muun muassa Business Finlandin rahoitusmahdollisuuksista, palveluista maailmalla ja Team Finlandin palveluista Kiinassa. Lisäksi ELY-keskusten tarjoamista rahoitusmahdollisuuksista keskusteltiin, ja kuultiin Kinnusen Myllyn vientiprosessin onnistumistarinaa sekä Ruokaviraston vientilupapalveluista.
- Tilaisuuden tallenne avautuu tästä linkistä.
- Esityksiin pääset tutustumaan tästä linkistä. (Esitykset eivät ole saavutettavia, mutta saat tiedon katsomalla tekstitetyn tallenteen.)
Tiedotteita ja uutisia
Viennin edistäminen esillä ministereiden ja elintarvikealan tapaamisessa
Kestävään ja kannattavaan ruokajärjestelmään tähtäävän ruuantuotannon strategian valmistelu käynnistyy
Keskustelua ruokajärjestelmästä - blogi
Kestävää ruokamurrosta tehdään arvoketjujen yhteistyöllä
Luonto on puolellamme
Maatalouden imago on hyvä
Sanoista tekoihin
Suomi - kestävän ruokajärjestelmän edelläkävijä
Suomi on ruokamaakuntien ja -hankkeiden maa
Lisätietoja
Elina Ovaskainen, erityisasiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö, ruokaosasto, Osaston johto Puhelin:0295162180 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi
Minna-Mari Kaila, osastopäällikkö, ylijohtaja
maa- ja metsätalousministeriö, ruokaosasto Puhelin:0295162013 Sähköpostiosoite: etunimi.sukunimi@gov.fi