Biotalous vahvasti esillä Joensuun Farmarissa
Maa- ja metsätalousministeriö järjestää yhdessä hallinnonalansa organisaatioiden kanssa laajan biotalous-ohjelman Farmari-näyttelyssä Joensuussa 2.-4.7. Joensuu Areenassa voi seurata päivittäin useita keskustelutilaisuuksia biotaloudesta ja siitä, miten biotalouden avulla vähennetään riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista.
– Tarkoituksena on tuoda tämä ajankohtaisen teema myös Farmari-kävijän tietoisuuteen ja herättää hänen mielenkiintonsa. Kerromme kansantajuisesti, mitä biotalous on ja mitä se voi merkitä esimerkiksi Pohjois-Karjalan kaltaiselle uusiutuvista luonnonvaroista elävälle maakunnalle, kertoo viestintäjohtaja Pekka Väisänen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Biotalouden päättäjät ja asiantuntijat tentissä
Biotaloutta valottavat muun muassa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä. Tapahtumassa kuullaan muun muassa Luonnonvarakeskuksen, ELY-keskuksen, Suomen metsäkeskuksen ja Kalatalouden Keskusliiton asiantuntijoiden näkemyksiä, miten sellutehdas voi muuttua biotuotelaitokseksi ja miten kalataloutta voidaan vahvistaa kestävästi tai kuinka lannan ravinteet saadaan tehokkaaseen käyttöön. Professori Jyrki Kangas pureutuu metsäbiotalouden haasteisiin ja tutkija Henrik Herajärvi kertoo, miten rakentamisen laatua saataisiin parannettua sekä puurakentamista lisättyä Suomessa.
Kysymme myös metsäyrittäjältä, kalastajalta ja maanviljelijältä, kuinka biotaloutta pitäisi edistää. Osastolla on laaja yritysedustus Itä-Suomesta biotalouden energia-, metsä-, ruoka- ja matkailusektorilta. Farmari-näyttelyssä Joensuu Areenassa esiintyvät muun muassa Fortumin aluejohtaja Timo Partanen, FinnPulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson, Nordic Koivun yrittäjä Susanna Maaranen ja Puukarin Pysäkin yrittäjä Anni Korhonen.
Lannasta laajemmin ja sonnasta säästävämmin
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan osastolla jaetaan tietoa kiertotaloudesta ja erityisesti ravinteiden kierrätyksestä. Suomessa syntyvän lannan fosfori riittäisi teoriassa kattamaan koko maan viljelykasvien fosforitarpeen.
– Ravinteiden kierrätyksellä voidaan luoda uutta liiketoimintaa. Markkinoilla on kysyntää ravinteiden kierrätystä edistäville ratkaisuille kuten lannan jakeistamisteknologioille. Lannasta voidaan prosessoida myös bioenergiaa, liikennepolttoainetta tai jopa uusia antibiootteja korvaavia lääkkeitä, arvioi Luonnonvarakeskuksen hankekoordinaattori Tarja Haaranen.
Luonnonvarakeskus esittelee myös biokaasuautoa. Auto on tavallinen henkilöauto, mutta siihen voi tankata bensiinin lisäksi myös Sotkamossa nurmesta mädättämällä tuotettua biokaasua. Tankillisella biokaasua ajaa 400–500 kilometriä.
Biotalousmaistiaisia
Esittelypisteellä voi maistaa niin pakurisiitakekeittoa kuin koivumahlaa ja hunajaa, ja tutustua pohjoiskarjalaisiin luonnontuotealan yrityksiin.
– Konkretisoimme biotaloutta paitsi hyvien keskustelujen ja myös yritysesittelyjen ja yritysten tarjoamien maistiaisten kera. Nekin edustavat paikallista biotaloutta, sanoo Väisänen.
Osastolla on mahdollisuus tutustua palveluihin, joilla edistetään biotaloutta, maaseudun elinvoimaisuutta, kiinteistöasioita ja eläinten hyvinvointia sekä tavata alan asiantuntijoita.
Ohjelman toteuttavat maa- ja metsätalousministeriö, Pohjois-Karjalan ELY-keskus, Eläinten hyvinvointikeskus EHK, eläinsuojeluasiamies, Kalatalouden Keskusliitto KKL, Luonnonvarakeskus Luke, Maanmittauslaitos MML ja Suomen metsäkeskus sekä yhteistyökumppanit.
Aika: 2.-4.7.2015 klo 10–17
Paikka: Joensuu Areenan osasto A844 ja Joensuu Areenan päälava
Farmari 2015 -näyttely: www.farmari.net
Lisätietoja
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, 029 516 2480
tiedottaja Virpi Komulainen, 029 516 2110
etunimi.sukunimi@mmm.fi