Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU:n maatalousministerit keskustelevat maatalouspolitiikan ympäristö- ja ilmastotoimista sekä Pellolta pöytään –strategiasta

Maa- ja metsätalousministeriö 17.7.2020 12.07

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto kokoontuu Brysselissä 20. heinäkuuta ensimmäistä kertaa koronaviruspandemian jälkeen. Kyseessä on Saksan puheenjohtajakauden ensimmäinen maatalous- ja kalastusneuvosto. Suomea kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Ministerit keskustelevat Pellolta pöytään –strategiasta ja yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistuksesta. Pellolta pöytään –strategian keskustelussa käsitellään strategian tavoitteita ja niiden toimeenpanoa CAP:n strategiasuunnitelmien kautta, sekä kuluttajien mahdollisuuksia tehdä kestäviä ja terveellisiä valintoja. 

Keskustelu CAP-uudistuksesta keskittyy CAP:n ympäristö- ja ilmastotoimiin ja erityisesti niin sanottuihin I pilarin ekojärjestelmiin. Puheenjohtajavaltio Saksa pyytää jäsenmaiden näkemyksiä siitä, pitäisikö ekojärjestelmien olla pakollisia jäsenmaille ja tulisiko niille varata vähimmäisosuus CAP-rahoituksesta. Lisäksi ministerit keskustelevat siitä, pitäisikö luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi varata tietty vähimmäisala nk. maisemapiirteille maatalouden kokonaispinta-alasta. Puheenjohtajamaa Saksan tavoitteena on saavuttaa neuvoston yleisnäkemys CAP-uudistuksesta neuvoston kokouksessa lokakuussa 2020.

Ministerit kuulevat myös komission esittelyn maatalouden markkinatilanteesta. Lisäksi Saksa esittelee kokouksessa 1. heinäkuuta alkaneen puheenjohtajakautensa työohjelman.

Kokousjärjestelyt ovat koronaviruspandemian vuoksi poikkeukselliset ja esimerkiksi henkilömääriä kokoustiloissa on rajoitettu.

Lisätietoja:

Maatalousneuvos Kari Valonen, p. +358 295162047, sähköposti: [email protected]

Ministerin erityisavustaja Satu Haapaniemi, p. +358 295162058, sähköposti: [email protected]