FAO tutkii ilmastonmuutoksen vaikutusta kasvintuhoojiin
Suomi on ollut yksi päätekijöistä YK:n Kansainvälisen kasvinterveysvuoden 2020 toteutuksessa ja nyt myös mukana yhdessä hankkeen tärkeimmistä saavutuksista FAOn julkaistaessa tieteellisen tutkimuksen ilmastonmuutoksen vaikutuksista kasvintuhoojiin.
Tutkimus Climate-change impacts on plant pests: a global challenge to prevent and mitigate plant-pest risks in agriculture, forestry and ecosystems julkaistiin 1.6. Roomasta käsin järjestetyssä webinaarissa. Tilaisuudessa julkaisun esitteli YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) pääsihteeri Qu Dongyu, minkä lisäksi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio osallistui myös puheenvuorolla. Tilaisuuden järjestivät FAO sekä International Plant Protection Convention.
Suomen ehdottaman ja tukeman tutkimuksen on valmistellut prof. Maria Ludovica Gullani Torinon yliopistosta sekä kymmenen muuta kansainvälisesti tunnustettua tutkijaa. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksen vaikutuksista kasvintuhoojien leviämiseen ja tuhojen vakavuuteen. Lisäksi tutkimus pyrkii kannustamaan kansainväliseen yhteistyöhön kasvinterveysriskien minimoimiseksi.
Julkaisutilaisuuden puheessaan Husu-Kallio keskittyi ilmastonmuutoksen ja kasvinterveyden vaikutukseen ruokaturvaan ja sen seurauksena myös rauhaan. Hän painotti ruoan olevan universaali ihmisoikeus ja ruokaturvan olevan yksi keskeisistä tekijöistä rauhan rakentamisessa ja ylläpitämisessä. Puheessa Husu-Kallio arvioi ilmastonmuutoksen ja kasvinterveyden olevan kaksi päällimmäistä uhkaa globaalin ruokaturvan toteutumiselle, minkä seurauksena ne ovat keskiössä pyrkimyksissä rakentaa kestäviä ruokajärjestelmiä ympäri maailmaa.