Hyppää sisältöön
Media

Ilmastonmuutos huomioidaan entistä vahvemmin Saimaan ja Vuoksen juoksutuksissa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.10.2021 14.57
Tiedote

Saimaalla esiintyy entistä useammin tulva- ja kuivuustilanteita ilmastonmuutoksen myötä. Poikkeuksellisten vesitilanteiden lisääntymisen vuoksi suomalais-venäläinen rajavesistökomissio on sopinut yhteistoimintakäytännöstä, joka lisää ennakointia ja tiedonvaihtoa Saimaan ja Vuoksen juoksutusten hoitamisessa.

Saimaan ja Vuoksen juoksutussääntöä koskeva sopimus solmittiin Suomen ja Neuvostoliiton välille vuonna 1989, ja sopimus on edelleen voimassa Suomen ja Venäjän välisenä. Juoksutussäännön mukaan Saimaan vedenkorkeus ja Vuoksen virtaama pidetään mahdollisimman normaaleina. Saimaata ei säännöstellä normaalitilanteessa eli silloin, kun Saimaan vedenkorkeus poikkeaa vähemmän kuin 0,5 metriä ajankohdan keskimääräisestä. 

Juoksutussäännön tarkoituksena on alentaa Saimaan poikkeuksellisia tulvahuippuja ja nostaa poikkeuksellisen matalia vedenkorkeuksia. Juoksutusta Vuokseen voidaan lisätä tai vähentää, jos vedenkorkeus nousee tai uhkaa nousta normaalin vedenkorkeuden vaihtelun yläpuolelle tai laskea sen alapuolelle. Poikkeusjuoksutusten toteutuksessa huomioidaan niiden vaikutukset Suomessa ja Venäjällä.

Viime vuosina etenkin talviaikaiset sateet ovat olleet Saimaalla aiempaa runsaampia. Juoksutussääntö on osoittautunut toimivaksi ja juoksutukset tapahtuvat jatkossakin sen määrittämissä puitteissa. Ennakointia lisätään kuitenkin siten, että poikkeusjuoksutukset pyritään aloittamaan aiempaa aikaisemmin vesistöennusteita hyödyntäen. Näin voidaan varautua entistä paremmin ilmastonmuutoksen lisäämiin tulva- ja kuivuustilanteisiin. 

”Saimaan ja Vuoksen juoksutusten yhteistoimintakäytäntö on historiallinen askel Suomen ja Venäjän rajavesistöyhteistyössä ja osoittaa, että olemme yhdessä valmiita vastaamaan ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin”, toteaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka on myös rajavesistökomission Suomen osapuolen puheenjohtaja.

Lisätietoja antaa:

Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi, Kaakkois-Suomen ELY-keskus
P. 0295 029 260, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö
P. 0295 162 123

etunimi.sukunimi@gov.fi



 

Vesi