Hyppää sisältöön
Media

Keskeiset periaatteet geenitekniikan käytölle geenitekniikkastrategiassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.9.2003 13.12
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan geenitekniikkastrategia on valmistunut laajan lausuntokierroksen jälkeen. Strategiassa ja siihen pohjautuvassa toimenpideohjelmassa on linjattu keskeiset periaatteet, tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset geenitekniikan käytölle vuosille 2003-2007. Strategian tavoitteena on uusien geeniteknisten menetelmien hallittu käyttö hallinnonalalla turvallisella ja eettisellä tavalla. Strategia luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle tänään 3.9.

Strategian mukaan geeniteknisiä menetelmiä pitää soveltaa hallitusti. Lähtökohtana tulee olla maatalouden eri tuotantomuotojen elinvoimaisuus, luonnonvarojen kestävä käyttö, tuotteiden turvallisuus ja korkea laatu, toiminnan avoimuus sekä tehokas valvonta. Tutkimuksella tuetaan monialaisen tieteellisen asiantuntemuksen ylläpitoa ja kehittämistä.

Strategian mukaan geeniteknisiä sovellutuksia tulee kehittää asiakas- ja ympäristölähtöisesti tavoitteena entistä laadukkaammat ja monipuolisemmat tuotteet. Kehitystyössä tulee ottaa huomioon suomalaisen maatalouden ja luonnon erityispiirteet.

Strategiassa korostetaan, että muuntogeenisten tuotteiden käyttö ja markkinointi edellyttävät ennakkohyväksymismenettelyä, jossa arvioidaan tuotteiden turvallisuus ihmisten, eläinten ja ympäristön kannalta. Hyväksyntää koskeva päätöksenteko perustuu tieteelliseen riskinarviointiin ja ennalta varautumiseen sekä ottaa huomioon eettiset näkökulmat.

Strategian mukaan geenitekniikalla muunnetut ja niistä valmistetut tuotteet merkitään asianmukaisesti. Tuotantoketjujen tulee olla avoimia ja jäljitettävissä. Muuntogeenisten organismien hallitsematon leviäminen luontoon ja sitä mahdollisesti seuraavat ekologiset haitat estetään. Valvonnan tulee olla tehokasta, kattavaa ja tasapuolista. Valvontajärjestelmiä tulee kehittää. Valmistelu ja päätöksenteko on avointa ja viestintä tehokasta.

Strategiaan liittyvässä toimenpideohjelmassa vuosille 2003-2007 on yksilöity keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet kasvin- ja eläintuotannolle, metsätaloudelle, kalataloudelle, riistataloudelle, elintarviketuotannolle, kuluttajan ottamiselle huomioon sekä ympäristövaikutusten hallinnalle.

Muuntogeenisten viljelykasvien viljelyala maailmalla on kasvanut noin 10 prosentin vuosivauhtia. Vuonna 2002 ala oli 58,7 miljoonaa hehtaaria, josta valtaosa sijaitsi Yhdysvalloissa. Muuntogeenisten viljelykasvien viljelyalat kasvavat tällä hetkellä eniten kehitysmaissa. Euroopassa muuntogeenisten kasvien viljely on ollut vähäistä. Suomessa muuntogeenisiä lajikkeita ei ole toistaiseksi hyväksytty viljelyyn.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

työryhmän puheenjohtaja, maatalousneuvos Päivi Mannerkorpi, p. (09) 1605 2692

erikoistutkija Leena Hömmö, p. (09) 1605 2919

erikoistutkija Jussi Tammisola, p. (09) 1605 2913

> www.mmm.fi/julkaisut/tyoryhmamuistiot/2003/tr2003_18.pdf