Kimalaisten seuranta hyvässä vauhdissa
Kolmatta vuotta toimiva kansallinen kimalaisseuranta etenee suotuisasti eri puolilla maata. Seuranta on herättänyt suurta kiinnostusta, ja vapaaehtoisia havainnoijia on saatu mukaan odotettua enemmän. Tänä kesänä pitkään jatkuneet helteet ovat edistäneet sekä havainnointia että kimalaisyhdyskuntien kasvua. Kesästä näyttäisikin tulevan kimalaisille suosiollinen, ellei helteistä johtuva kuivuus jatku liian pitkään.
Kimalaisia seurataan tänä kesänä noin sadalla paikalla ympäri Suomea, aina Kemiöstä Inariin ja Raumalta Kiteelle asti. Tiedotusvälineiden tuella uusia havaintopaikkoja on saatu etenkin Pohjois-Suomeen, missä niitä on ollut niukasti.
Havainnointi perustuu vapaaehtoisten luonnonystävien ja hyönteisharrastajien työhön. Heidän toimintaansa ohjeistaa ja koordinoi Suomen ympäristökeskus, ja siellä etenkin tutkija Janne Heliölä. Kullakin havaintopaikalla kimalaisia käydään laskemassa vähintään kerran kuussa, toukokuusta aina elokuulle asti. Hyvin käynnistynyt kimalaisseuranta pyritään vakiinnuttamaan vuodesta 2022 alkaen.
Pilottivaiheessa olevan kimalaisseurannan avulla pyritään tuottamaan vuosittaista runsaustietoa kimalaismäärien vaihtelusta Suomessa. Kimalaiset ovat maamme tärkeimpiä pölyttäjähyönteisiä, ja keskeisiä esimerkiksi metsämarjojen pölyttäjinä. Niillä on suurta merkitystä myös viljelykasvien pölyttäjinä, sillä kasvatettuja tarhamehiläisiä ei riitä läheskään joka pellolle. Seurantatiedon tärkeyttä korostaa se, että viime vuosina eri puolilta maailmaa on saatu huolestuttavia uutisia pölyttäjäkantojen heikentymisestä.
Pölyttäjät ovat välttämättömiä apulaisia ruoantuotannossamme. Huoli pölyttäjien tilasta on herättänyt sekä EU:n että Suomen päättäjät tarttumaan toimiin niiden tukemiseksi. Parhaillaan viimeistellään Suomen kansallista pölyttäjästrategiaa, joka valmistuu syyskuun lopussa. Pölyttäjästrategian avulla pyritään aktivoimaan ja koordinoimaan pölyttäjiä tukevaa toimintaa mahdollisimman laaja-alaisesti. Julkisen sektorin, yritysten ja yhteisöjen ohella toimia tarvitaan myös kansalaisilta. Jokainen voi osaltaan auttaa pienillä teoilla vaikkapa kodin tai mökin pihapiirissä. Tähän löytyy vinkkejä esimerkiksi YLEn palkitun Pelasta Pörriäinen -kampanjan materiaaleista.
Kimalaisseuranta on osa Pölyhyöty-hanketta, jonka rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Linkkejä:
Kimalaisseurannan tulokset ja toimintaohjeet (PÖLYHYÖTY -hanke, Suomen ympäristökeskus)
Kansallisen pölyttäjästrategian valmistelu on käynnissä (MMM:n tiedote 9.10.2020)
Lisätietoja:
Tutkija Janne Heliölä, Suomen ympäristökeskus (etunimi.sukunimi@syke.fi), puh. 040-0148 654