Maaseutupoliittinen erityisohjelma julkistettiin
Valtioneuvosto on tänään vahvistanut maaseutupoliittisen erityisohjelman vuosille 2005 - 2006. Se sisältää valtioneuvoston linjaukset ja poliittiset päätökset maaseudun kehitys-työssä. Erityisohjelman valmisteli maaseutupoliittinen ministerityöryhmä, johon kuuluivat ministerit Juha Korkeaoja (pj.), Jan-Erik Enestam, Leena Luhtanen, Hannes Manninen ja Kari Rajamäki.
Elinvoimaa yhteistyöllä ja rakenteita uusimalla
Merkittävä tapa ohjata alueiden kehittämistä ovat hallituksen valtakunnalliset erityisohjelmat kuten maaseutupoliittinen kokonaisohjelma. Maaseutupoliittinen erityisohjelma vuosille 2005 - 2006 perustuu vuosien 2005-2008 maaseutupoliittiseen kokonaisohjelmaan.
Maaseutu muuttuu parhaillaan rajusti. Maaseutu on menettänyt 25 vuodessa lähes 150 000 asukasta. Muuttotappio aiheutuu pitkälti 15-29 -vuotiaiden nuorten poismuuttamisesta. Maaseutu on keskittynyt myös sisäisesti: eri puolilla maata on sekä kasvavia että väkeään menettäviä kyliä. Uusilla tavoitteilla, ratkaisuilla ja järjestelyillä haasteeseen voidaan vastata. Maaseudun elinvoimaisuutta pystytään lisäämään useiden politiikanalojen keinoilla ja maaseutupolitiikalla. Entiset organisaatiot ja toimintatavat eivät enää välttämättä päde, joten maaseudun toiminnallisten ja organisatoristen rakenteiden uusiminen on välttämätöntä. Samalla maaseudun asukkaat ottavat lisää vastuuta alueensa kehittämisestä.
Maaseutupoliittisessa erityisohjelmassa korostetaan nuorten työllistymisestä ja koulutuksesta huolehtimista. Myös ikääntyvän väestön palvelutarjonta on järjestettävä tehokkaasti. Maaseudun elinkeinorakennetta on jatkuvasti monipuolistettava ja yritystoimintaa, osaamista ja vuorovaikutusta maaseudun ja kaupunkien välillä on vahvistettava. Maaseutualueiden erot on otettava tarkemmin huomioon, kun etsitään julkishallinnollisia ratkaisuja mo-ninaisten alueiden, kuntien ja kylien tarpeisiin.
Erityisohjelmassa valtioneuvoston päätöksiä on yhteensä 52. Päätökset on jaettu neljään maaseutupolitiikan päälinjoja noudattavaan ryhmään: elinkeinojen ja työn uudistaminen, osaamisen tason nostaminen, peruspalvelut ja asuminen sekä maaseudun toimintarakenteiden vahvistaminen. Erityisohjelmaa toteutetaan pääosin valtiontalouden kehysten ja talousarvioiden puitteissa sekä olemassa olevia varoja uudelleen kohdentamalla.
Erityisohjelman päätöksiä ovat muun muassa seuraavat:
- Elinkeinoministeriöt edistävät ja vahvistavat uusiutuvien energiamuotojen (peltobioenergia, puuhake, biopolttoaineet ja biokaasu) käyttöä, keruuta ja jalostusta maaseudulla.
- Maaseudun kirjastoja kehitetään kulttuuri-, tieto- ja toimintakeskuksiksi kehittämisohjelmalla.
- Maaseudun kehittämistehtävä otetaan huomioon osana yliopistokeskusten alueel-lista toimintaa.
- Kehitetään maaseutuoloihin sopivia uusia innovaatioita peruspalvelujen alueella esimerkiksi liikkuvia ja monihoivapalveluja.
- Hyvinvointialan palveluyrittäjyyden investointi- ja käynnistystukia kehitetään.
- Perustienpidon rahoitusta pyritään nostamaan liikenneinvestointeja pohtineen ministerityöryhmän esittämällä tavalla.
- Koko maan kattavaa toimintaryhmätyötä jatketaan myös uudella ohjelmakaudella 2007-2013 ja tavoitteena on, että sen osuus ohjelmarahoituksessa nousee.
- Jotta maatalouden harjoittamiselle saadaan jatkossakin edellytykset koko maassa, maaseudun rahoitusta pyritään suuntaamaan yritystoiminnan monipuolistamiseen sekä maaseutuyhteisöjen toimivuuden vahvistamiseen.
- Selvitetään keinot, joilla maaseudulla toimivien eri toimialojen yritysten kehittämistoimenpiteet ja rahoitus voidaan hoitaa joustavasti ja kattavasti hallinnollisista rajoista huolimatta.
Erityisohjelman valmistellut maaseutupoliittinen ministeriryhmä seuraa erityisohjelman toteutumista. Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä avustaa hallitusta erityisohjelman toteuttamisessa.
Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministerin erityisavustaja Jouni Lind, puh. (09) 1605 3302
maaseutuneuvos Eero Uusitalo, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 1605 4520 ja 040 541 9916
apulaispääsihteeri Risto Matti Niemi, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 1605 4256 ja 050 599 5229
maa- ja metsätalousministeriön viestintäyksikkö puh. (09) 1605 3326 ja 040 740 2754
Elinvoimainen maaseutu - yhteinen vastuumme. Maaseutupoliittinen kokonaisohjelma 2005-2006. Alueiden kehittämislain (602/2002) ja VN:n alueiden kehittämisasetuksen (1224/2002) mukainen erityisohjelma.