Lintuinfluenssan uhka Suomessa on helpottunut
Lintuinfluenssavaaran katsotaan pienentyneen Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriö antaa uuden asetuksen, joka palauttaa siipikarjan ulkonapitokiellon takaisin keväisin voimassa olevaan ulkonapitokieltoon. Asetuksessa säädetään myös tartunnan varhaiseen havaitsemiseen liittyvistä toimenpiteistä. Uusi asetus astuu voimaan 7.12.2017.
Lintuinfluenssavaaran katsotaan olevan Suomessa vähäisempi vuoden takaiseen verrattuna. Vähentyneen tautiriskin vuoksi ulkonapitokieltoaika asetetaan nyt kolme kuukautta viime vuotta lyhyemmäksi. Vuonna 2016 Suomessa esiintyi ensimmäistä kertaa korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa luonnonvaraisissa linnuissa ja lintutarhassa. Silloin viruksen leviämisen estämiseksi määrättiin asetus, jonka mukaan siipikarja on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 1.12.–31.5 välisenä aikana. Uusi asetus kieltää siipikarjan ja muiden lintujen pitämisen ulkona keväisin 1.3.–31.5. välisenä aikana. Kielto on tarpeen, koska lintuinfluenssa H5N8-epidemia jatkuu edelleen Euroopassa.
– Ulkonapitokiellosta voi poiketa, mikäli lintujen ulkotarha on aidattu ja katettu verkolla tai muulla vastaavalla tavalla. Aiemmin ulkotarhan kattamista ei ole vaadittu yhtä laajasti. Ulkotarhan kattamista koskevat vaatimukset eivät kuitenkaan koske strutsien ja emujen kasvatusta, sillä sileälastaiset linnut rajataan asetuksessa ulkonapitokiellon ulkopuolelle, kertoo Katri Levonen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Uutena asiana nyt julkaistavassa asetuksessa on, että kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt tulevat ulkonapitokiellon piiriin. Kotieläiminä pidettävien lintujen vieminen näyttelyihin kielletään ulkonapitokiellon voimassaoloaikana. Asetuksessa säädetään varotoimenpiteenä vaatimuksia myös kotieläiminä pidettävien lintujen juomavedesta, rehusta ja hoitamisesta.
Siipikarjan ulkonapito vaatii edelleen ilmoituksen kunnan- tai läänineläinlääkärille. Ilmoitus tarvitsee kuitenkin tehdä vain kerran, jos ulkonapito toistuu pääosin samanlaisena vuodesta toiseen.
Ulkonapitokielto ei enää aiheuta ulkokananmunille statuksen muutosta, sillä tänä syksynä voimaan tulleen komission asetuksen mukaan kananmunia voi myydä ulkokananmunina, vaikka kanat olisivat olleet eläintautisyistä sisällä 16 viikkoa.
Lisätietoa maa- ja metsätalousministeriöstä:
Katri Levonen, neuvotteleva virkamies, katri.levonen(at)mmm.fi, p. 0295 162 385