Lohikalojen hyppyjä bongaamaan
Suomen luonnonsuojeluliitto kutsuu suomalaisia havainnoimaan ja laskemaan hyppiviä lohikaloja lokakuun puoliväliin saakka. Havaintojen avulla kerätään tietoa, jolla voidaan auttaa lohikalojen paluuta synnyinjokiinsa.
"Eräs syksyn hienoimmista luonnonnäytelmistä on käsillä, kun lohikalat hyppivät yli kuohujen. Tämä tapahtuu paraikaa Etelä-Suomessa ja pian pohjoisessakin. Lohet ja taimenet ovat kalastusasetuksen perusteella rauhoitettuja kaikissa joissa ja puroissa syyskuun alusta marraskuun loppuun sekä siiat vastaavasti mereen laskevissa joissa ja puroissa", Luonnonsuojeluliiton Kutusoraikko-hankkeen koordinaattori Henrik Kettunen.
Suomessa tunnetuimpia paikkoja nähdä kalojen uljaita ponkaisuja ovat esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginkoski, Kuusamon Kiutaköngäs sekä Näätämöjoki. Parhaimmillaan hopeakylkiset lohikalat nousevat yli metrin korkeuteen veden pinnasta. Havainnointipaikkoja on kadonnut virtavesien rakentamisen myötä.
"Kalojen aatelisten paluu kutupaikoilleen on vaarallinen. Padot, tierummut, salakalastajat, hauet ja myrkytetyt vedet vaanivat. Liian laajamittainen verkkokalastus on vaaroista pahimpia", Kettunen kertoo.
Luonnonsuojeluliitto haluaa osallistua vaelluskalojen havainnointiin, jotta Suomessa voitaisiin koota nykyistä paremmin tietoa uhanalaisista kalakannoistamme niiden pelastamiseksi. Yhdessä kalavedenomistajien ja kalakerhojen kanssa Luonnonsuojeluliitto toteuttaa lukuisia talkookunnostuksia ympäri maata. Liiton Kutusoraikko-hanke tarjoaa kouriintuntuvaa apua. Talikolla voi jo vartissa kuohkeuttaa merkittävästi liettynyttä joenpohjan ja auttaa näin kalojen lisääntymistä.
Vantaanjoen tarkkailupaikat
Kutusoraikko-hankkeessa tarkkaillaan tänä syksynä lohikalojen nousua pilottikohteella Vantaanjoen rannalla. Myös yleisö on tervetullutta seuraamaan nousevien lohikalojen laskentaa Vanhankaupunginkoskella torstaisin klo 10-11. Lisäksi Vantaankoskella ja Keravanjoen Kirkonkylänkoskella vaelluskaloja lasketaan tulevina viikonloppuina aamupäivisin tunnin ajan.
Omat havainnot lohikaloista tervetulleita
Kutusoraikko-hankkeessa otetaan vastaan myös harrastajien muualta Suomesta keräämiä havaintoja kudulle nousevista kaloista. Seuranta on helppoa: laske tunnin aikana havaitsemasi kalat ja ilmoita ne Facebookissa Vaelluskala-sivulla. Mahdollisista valokuvista voi usein tunnistaa, ovatko kalat istutettuja vai luonnonvaraisia. Istutetuilta kaloilta on poistettu pyrstön tyveltä pieni rasvaevä.
Vaelluskalojen seurantaan osallistuvat Suomen luonnonsuojeluliiton lisäksi Vaelluskala ry, Virtavesien hoitoyhdistys, Metsähallitus, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura, Helsinginkoski ry, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus sekä Maa- ja metsätalousministeriö.
Lisätietoja
Henrik Kettunen, Kutusoraikko-hankkeen koordinaattori, p. 050 594 9725
Hannu Lehtonen, Helsingin yliopisto, p. 02 9415 8468
Kari Stenholm, Virtavesien hoitoyhdistys ry, p. 040 532 8830
Teppo Vehanen, Luonnonvarakeskus, p. 02 9532 7875
Jouni Tammi, Maa- ja metsätalousministeriö, p. 02 9516 2313
Olli Saari, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, p. 050 339 4660
Sini Olin, Suomen Ympäristökeskus, p. 029 525 1481
Pirkko-Liisa Luhta, Metsähallitus, p. 0400 293 023