Maailman koululaisten ilmastokokoukseen tulossa nuoria 70 maasta
Viikon mittaiseen maailman koululaisten ilmastokokoukseen 29.5.–5.6. (World Summit of Students for Climate, WSSC 2019) osallistuu 135 oppilasta ja 100 opettajaa. Kokouksen tarkoituksena on saada 14–17-vuotiaiden nuorten ääni kuuluviin ilmastoasioissa ja tuoda näkyväksi koulutuksen merkitystä ilmastonmuutoksen haasteiden ratkaisemisessa.
Tavoitteena on myös allekirjoittaa maailman koululaisten ilmastosopimus. Ilmastosopimusta toteuttamaan käynnistetään pitkäaikainen koulujen kampanja, jonka tavoitteena on istuttaa puita ja siten sitoa kolme miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuoteen 2025 mennessä.
Kokouksen alkuosa 29. toukokuuta alkaen pidetään Liperissä ja Joensuussa ja loppuosa 3. kesäkuuta alkaen Helsingissä. Oppilaat ja opettajat työskentelevät kokouspäivien aikana yhdessä ja erikseen ilmasto- ja kiertotalousaiheiden parissa. Oppilaat keskustelevat ja jakavat tietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista omissa maissaan ja keinoista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa. Ohjelmassa on ryhmätöitä, työpajoja, luentoja ja tutustumiskäyntejä eri kohteisiin. Tämän perusteella osallistujat laativat koululaisten ilmastokannanoton. Yksi kokouspäivistä on omistettu puiden istuttamiselle. Opettajille on tarjolla esimerkiksi ilmasto-opetukseen liittyviä työpajoja.
4. kesäkuuta nuoret osallistuvat Oodissa järjestettäville We want future! -kiertotalousfestivaaleille. Ilmastokokous huipentuu maailman ilmastopäivänä 5. kesäkuuta Helsingin kaupungintalolla pidettävään päätöstilaisuuteen, jossa oppilaat julkaisevat ilmastokannanoton.
Ilmastokokouksen järjestää ENO-kouluverkosto yhteistyössä Helsingin ja Joensuun kaupunkien, ympäristöministeriön, maa- ja metsätalousministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, ulkoministeriön, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Useat suomalaiset yritykset, järjestöt ja yhdistykset toimivat kokouksen kummeina ja tukevat kehittyvien maiden osallistujia näiden matkakustannuksissa. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Lisätietoja:
Mika Vanhanen, toiminnanjohtaja, ENO Schoolnet ry, Joensuu, puh. 040 507 0725, mika.vanhanen@enoprogramme.org
Ilona Taimela, opetuskonsultti, Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, puh. 09 310 21878, ilona.taimela@hel.fi
Ilmastokokouksen verkkosivut: https://wssc.enoprogramme.org/
#WSSClimate
ENO-kouluverkosto (Environment Online) on Enon alakoulussa vuonna 2000 perustettu kestävän kehityksen verkosto kouluille ja lähiyhteisöille. Verkosto kokoaa koulut ympäristöteemojen pariin vuorovaikutuksessa oman lähiyhteisönsä kanssa. Teemoja ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, metsät, kulutus ja kulttuuriteemat. Toimintaan on osallistunut lähes 10 000 koulua 157 maassa. Verkostoa ylläpitää ENO Schoolnet ry. ENO on tehnyt yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston ja YK:n ympäristöohjelma UNEP:n kanssa. UNESCO-kouluverkon koulut osallistuvat aktiivisesti ENO-kouluverkon kampanjoihin. ENO-verkoston oppilaiden tuottamaa aineistoa on käytetty myös YK:n käyttöön tarkoitetussa oppimateriaalissa. Toimintaa tukeneet kaupungit ja kunnat muodostavat oman ENO Green Cities-verkoston, johon kuuluu 44 kaupunkia tai kuntaa 23 maassa. ENO-verkkokoulu on maailmalla tunnettu suomalainen opetusalan innovaatio ja se on saanut lukuisia palkintoja kotimaassa ja ulkomailla.