Hyppää sisältöön
Media

EU antaa kriisitukea maataloudelle – Suomen osuus noin 9 miljoonaa euroa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2015 17.00
Tiedote

Euroopan maatalousministerit kokoontuivat Luxemburgiin epäviralliseen maatalousministerikokoukseen 13.–15. syyskuuta keskustelemaan maataloustuotteiden vaikeasta markkinatilanteesta ja Euroopan komission esittämästä toimenpidepaketista. Suurin osa ministereistä antoi poliittisen tukensa komission paketille.

500 miljoonan tuki vaikeuksista kärsivälle maataloussektorille on tärkeä kädenojennus, mutta koko kriisiä tukipaketilla ei ratkaista. Tuesta 80 miljoonaa käytetään markkinoiden yhteisiin vakautustoimiin ja 420 miljoonaa jaetaan kaikille jäsenmaille. Suomen osuus tästä on noin 9 miljoonaa euroa.

– Yksistään Suomen maitoalan menetykset Venäjän asettamasta tuontikiellosta ovat parisataa miljoonaa vuodessa, joten siihen nähden tuki on vaatimaton, kokouksessa Suomea edustanut maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Suomen saama tuki EU:lta on kuitenkin yli kolmekymmentä prosenttia korkeampi kuin Suomen osuus on EU:n maidontuotannosta. Tämä kertoo, että jakoperusteissa on huomioitu Venäjän asettaman tuontikiellon vaikutuksia Suomelle. Kriisituen kohdentamisesta Suomessa keskustellaan yhdessä tuottajajärjestöjen kanssa.

Komission lupaama jousto tukien ennakkomaksujen maksamisessa on Suomelle tärkeä. Komission on kuitenkin hyvin pikaisesti valmisteltava oikeusperusta suurempien ja aikaisempien ennakoiden maksamiselle, jotta joustoista on hyötyä.

– Selvitämme Maaseutuviraston kanssa nopeasti, miten tämä mahdollisuus voidaan hyödyntää Suomessa, ministeri Tiilikainen sanoo.

Komissio myös vahvistaa markkinoiden vakautusvälineitä ja avaa esimerkiksi uuden yksityisen varastoinnin tuen järjestelmän rasvattomalle maitojauheelle, sianlihalle ja juustolle. Koko paketti on kokonaisuus toimenpiteitä, jotka pyrkivät vakauttamaan Euroopan markkinoita. Komission tukipaketista ohjataan myös varoja ruoka-apuun vaikean pakolaistilanteen ja humanitäärisen kriisin lieventämiseen.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269