Maatalousalueiden purojen tilaa voidaan parantaa
Maa- ja metsätalousministeriö ja Suomen ympäristökeskus tiedottavat
Maa- ja metsätalouden toimenpiteet ovat muuttaneet voimakkaasti purojen tilaa. Niiden tilaa voidaan parantaa puroja kunnostamalla sekä aiempaa ympäristöystävällisempien pe-ruskuivatusmenetelmien avulla. Uusi opas "Purot – elävää maaseutua" antaa eväitä kalas-ton elinoloja parantavan purokunnostuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Tuoreessa esit-teessä "Purojen hoito maatalousalueilla – luonnonmukainen peruskuivatus" puolestaan esitellään menetelmiä, joiden avulla uomia voidaan kunnostaa ja samalla huolehtia aktiivi-sessa viljelyssä olevien peltoalueiden kuivatuksesta.
Purot ovat tärkeä osa vesiekosysteemiä. Valuma-alueiden pintavedet kulkeutuvat purojen kautta jokivesistöihin ja jokia pitkin aina mereen saakka. Purojen tila vaikuttaakin suoraan niiden alapuolisten vesistöjen veden laatuun. Purot ovat tärkeitä elinalueita monille kaloil-le: ne tarjoavat suotuisia lisääntymisoloja, viileää hapekasta vettä, ravintoa ja suojaa.
Purot toimivat myös kalojen ja muiden vesieliöiden kulku- ja nousureitteinä. Esimerkiksi taimenet palaavat sivujokiin ja puroihin kudulle kasvettuaan ensin meressä tai järvessä kookkaiksi kutukaloiksi. Purot ovat tärkeitä myös maisemallisesti; peltoalueiden läpi vir-taavat purot sekä niiden rantoja reunustavat puut ja pensaat elävöittävät maatalousmai-semaa.
Kun puroja on suoristettu ja perattu, on niiden luonnon monimuotoisuus vähentynyt, ve-denlaatu heikentynyt sekä eroosio ja umpeenkasvu lisääntyneet. Peratut uomat ovat myös eliöstöllisesti ja maisemallisesti yksipuolisia. Kuivatuksen säilyttämiseksi uomia joudutaan perkaamaan säännöllisesti uudestaan. Uusintaperkaukset lisäävät uomien kunnossapito-kustannuksia ja heikentävät entisestään uomien eliöstön elinolosuhteita ja alapuolisten vesistöjen vedenlaatua.
Kun puroja kunnostetaan luonnonmukaisemmiksi, kunnostuksista hyötyvät eniten lähi-seudun asukkaat, kyläyhteisöt ja kalastuksen harrastajat. Elinympäristö kohenee, asumis-viihtyisyys lisääntyy, kylätoiminta vilkastuu ja erityisesti vesistön kalakalataloudellinen arvo nousee. Hyvinvoivat, kalaa ja rapuja tuottavat purot luovat edellytyksiä myös koko vesistön ja vesistöalueen hyvinvoinnille.
Oppaan ja esitteen valmistelussa ovat olleet mukana maa- ja metsätalousministeriö, ym-päristöministeriö, Suomen ympäristökeskus, Uudenmaan TE-keskus, Uudenmaan ympä-ristökeskus, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, ProAgria, Maa- ja kotitalousnaiset, Sa-laojayhdistys, Metsähallitus ja MTK.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Jouni Tammi, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 0400 453 425
suunnittelija Liisa Laitinen, Suomen ympäristökeskus, puh. 0400 148 561