Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maatalousneuvosto jatkaa keskustelua maatalouspolitiikan uudistamisesta

Maa- ja metsätalousministeriö
13.7.2018 13.59
Tiedote

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto jatkaa Brysselissä 16. heinäkuuta keskustelua komission ehdotuksesta yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistamiseksi vuosille 2021-27. Suomi esittelee kokouksessa kahdeksan maan allekirjoittaman muistion komission ehdotuksen yksinkertaistamiseksi. Lisäksi kokouksessa keskustellaan Suomea ja muita EU:n pohjoisia osia haittaavasta kuivuudesta. Suomea neuvoston kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Ministerit keskittyvät keskustelussaan erityisesti yksinkertaistamisen ja toissijaisuusperiaatteen toteutumiseen uudistuksessa. Suomi katsoo, että CAP:n uudistuksessa tulee huomioida paremmin tavoite tukijärjestelmien yksinkertaistamisesta ja hallinnollisen taakan vähentämisestä sekä toimijoiden että hallinnon näkökulmasta. Suomen näkökulmasta yksinkertaistaminen voisi mennä pidemmälle mm. uuden ehdollisuuden, tukikaton, uudelleenjakotuen ja I pilarin ilmasto- ja ympäristöjärjestelmän osalta.

Ministeri Jari Leppä esittelee kahdeksan maan (Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Viro, Latvia, Liettua, sekä Luxemburg) muistion uuden maatalouspolitiikan ehdollisuuden yksinkertaistamiseksi. Jäsenmaat katsovat, että uusi ilmasto- ja ympäristökokonaisuus on muodostumassa niin monimutkaiseksi, että se vaarantaa jo tavoitteiden toteutumisen. Jäsenmaat katsovat, että jäsenmaiden olosuhteisiin räätälöidyillä kohdennetuilla toimenpiteillä, kuten maatalouden ympäristötuilla,  päästäisiin parempiin tuloksiin.

Puheenjohtajamaa Itävalta esittelee maatalous- ja kalastusneuvostolle työohjelmansa. Tuleva CAP sekä komission direktiiviehdotus epäterveistä kaupan käytännöistä elintarvikeketjussa (UTP) ovat maatalouden kannalta merkittävimpiä lainsäädäntöasioita Itävallan vuoden 2018 loppuun kestävällä puheenjohtajuuskaudella.

Lisätietoja:

Maatalousneuvos Kari Valonen, +358 295 162 269, [email protected]