- Tiedotteet
- Uutiset
- Päätökset
- Puheet
- MMM sosiaalisessa mediassa
- Verkkolähetykset
- Jalat maassa
- Koronavirus
- Uusiutuva Suomi -sanakirja
- Uusiutuva Suomi -blogi
- MMM:n blogi
- Kaikki MMM:n blogikirjoitukset
- Tapahtumat
- Kasvinterveysvuosi 2020
- Lausuntopyynnöt
- Ilmoitukset
- Hankintailmoitukset
- Tarjouspyynnöt
- Hankerahoitus, määrärahat, avustukset
- Kunniamerkkien hakeminen
- Sarjakuvat
- Tilaa aineistoja
Maatalousneuvosto jatkaa keskustelua maatalouspolitiikan uudistamisesta
EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto jatkaa Brysselissä 16. heinäkuuta keskustelua komission ehdotuksesta yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistamiseksi vuosille 2021-27. Suomi esittelee kokouksessa kahdeksan maan allekirjoittaman muistion komission ehdotuksen yksinkertaistamiseksi. Lisäksi kokouksessa keskustellaan Suomea ja muita EU:n pohjoisia osia haittaavasta kuivuudesta. Suomea neuvoston kokouksessa edustaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Ministerit keskittyvät keskustelussaan erityisesti yksinkertaistamisen ja toissijaisuusperiaatteen toteutumiseen uudistuksessa. Suomi katsoo, että CAP:n uudistuksessa tulee huomioida paremmin tavoite tukijärjestelmien yksinkertaistamisesta ja hallinnollisen taakan vähentämisestä sekä toimijoiden että hallinnon näkökulmasta. Suomen näkökulmasta yksinkertaistaminen voisi mennä pidemmälle mm. uuden ehdollisuuden, tukikaton, uudelleenjakotuen ja I pilarin ilmasto- ja ympäristöjärjestelmän osalta.
Ministeri Jari Leppä esittelee kahdeksan maan (Suomen lisäksi Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Viro, Latvia, Liettua, sekä Luxemburg) muistion uuden maatalouspolitiikan ehdollisuuden yksinkertaistamiseksi. Jäsenmaat katsovat, että uusi ilmasto- ja ympäristökokonaisuus on muodostumassa niin monimutkaiseksi, että se vaarantaa jo tavoitteiden toteutumisen. Jäsenmaat katsovat, että jäsenmaiden olosuhteisiin räätälöidyillä kohdennetuilla toimenpiteillä, kuten maatalouden ympäristötuilla, päästäisiin parempiin tuloksiin.
Puheenjohtajamaa Itävalta esittelee maatalous- ja kalastusneuvostolle työohjelmansa. Tuleva CAP sekä komission direktiiviehdotus epäterveistä kaupan käytännöistä elintarvikeketjussa (UTP) ovat maatalouden kannalta merkittävimpiä lainsäädäntöasioita Itävallan vuoden 2018 loppuun kestävällä puheenjohtajuuskaudella.
Lisätietoja:
Maatalousneuvos Kari Valonen, +358 295 162 269, [email protected]