- Nykyinen muuntogeenisten elintarvikkeiden ja rehujen kauppaa koskeva asetus on ollut tarpeeseensa sopiva. Tärkeää on, että GMO-päätökset perustuvat tieteellisesti todettuun turvallisuuteen, valvottavuuteen sekä kuluttajille ja toimijoille annettavaan valintamahdollisuuteen merkintöjen kautta, ministeri Tiilikainen toteaa.
Neuvosto kuuli komission tilannekatsauksen ehdotuksesta koulumaito- ja kouluhedelmäohjelmien yhdistämiseksi. Keskusteluja jatketaan syyskaudella Euroopan Parlamentin kanssa. Suomen huolena on varojen jako jäsenmaiden kesken. Euroopan Parlamentti esittää, että historiallinen rahoitusperuste poistuu kuuden vuoden siirtymäkauden jälkeen. Tässä tapauksessa Suomi voi menettää jopa 75 % nykyrahoituksesta, mikä vaarantaisi koko hyvin toimineen koulumaito-ohjelman käytön Suomessa.
Ministerit keskustelivat lisäksi maatalousmarkkinoiden tilanteesta. Tilanne on hankala maito-, sianliha- sekä hedelmä- ja vihannesmarkkinoilla. Ministeri Tiilikainen toi esille sen, että Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto aiheuttaa Suomelle suuria ongelmia.
- Suomen näkökulmasta tilanne erityisesti maitomarkkinoilla on edelleen varsin hankala ja myös sianliha-alalla markkinatilanne on jo pitkään ollut hyvin huono. Kaikkia yhteisen maatalouspolitiikan mahdollisuuksia on nyt käytettävä markkinoiden vakauttamiseksi ja tuottajien tulotason turvaamiseksi, ministeri Tiilikainen toteaa.
Maidon markkinatilanne ja muut ajankohtaiset asiat olivat esillä myös ministeri Tiilikaisen ja maatalouskomissaari Phil Hoganin kahdenkeskisessä tapaamisessa. Kokousmatkansa aikana Tiilikainen tapaa lisäksi terveys- ja elintarviketurvallisuuskomissaari Vytenis Andriukaitisin sekä komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen sekä useita Euroopan Parlamentin maatalousvaikuttajia.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
maatalousneuvos Kari Valonen, p. 0295 16 2269