Metsähanhen, punasotkan ja allin metsästysrajoituksista päätettiin – metsähanhi edelleen rauhoitettu myös Ylä-Lapissa
Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetukset metsähanhen, allin ja punasotkan metsästysrajoituksista ja -kielloista 20.8. alkavalle metsästyskaudelle. Metsähanhen metsästys laajenee elokuussa osassa Pohjois-Pohjanmaata ja Kainuussa ja myöhemmin syksyllä Pohjois-Karjalassa.
Suomessa pesivän metsähanhikannan suojelemiseksi maa- ja metsätalousministeriön asetuksella kielletään edelleen metsähanhen metsästys suuressa osassa maata alkavana metsästysvuonna.
Metsähanhen metsästyskielto jatkuu edelleen Ylä-Lapissa
Maa- ja metsätalousministeriö muutti esitettyä metsästyskieltoa lausuntokierroksen perusteella siten, että metsästys on edelleen alkavalla metsästyskaudella kielletty Ylä-Lapissa Inarin, Enontekiön ja Utsjoen kunnissa.
Metsähanhen pesimäalueilla Pohjois-Suomessa metsähanhen metsästys on sallittua 20.8.2024 klo 12 alkaen – 27.8.2024 Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lukuun ottamatta Inarin, Enontekiön ja Utsjoen kuntia sekä valtatien E8 ja seututien 813 merenpuoleisia alueita.
Pohjois-Suomen metsästystä koskee viime vuosien tapaan metsästäjäkohtainen saaliskiintiö enintään 1 metsähanhi vuodessa sekä kielto metsästää metsähanhi pellolta ja kielto käyttää ravintohoukutinta.
Esitystä muutettiin lausuntojen ja erityisesti Luonnonvarakeskuksen kesän helikopterilaskentojen tulosten perusteella. Luken helikopterilaskentojen havainnot eivät tue metsästyksen avaamista hyvin harvan kannan alueella Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kunnissa.
Luonnonvarakeskus on maa- ja metsätalousministeriön tulosohjauksessa tuottanut metsähanhikannasta tarkempaa tietoa vuosina 2020–2024 helikopteri- ja maalaskentojen avulla. Vuonna 2024 Luken metsähanhiseurannan helikopterilaskennoissa havaittiin saman verran aikuisia, mutta selkeästi vähemmän poikasia, kuin vuonna 2023. Poikuekoot olivat selvästi edellisvuotta pienempiä ja vuoden 2024 poikastuotto oli edellisvuosia kehnompi.
Pohjois-Suomen rajoitettua metsästystä laajennetaan tänä vuonna Kainuun maakuntaan ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin, meren rannikkoa lukuun ottamatta. Rajoitettu mahdollisuus metsästykseen halutaan kohdistaa erityisesti perinteiseen erämaassa tapahtuvaan pyyntiin, joka on perinteistä suomalaista metsähanhen metsästyksen eränkäyntikulttuuria.
Kaakkois-Suomessa metsästysalue laajenee kolmeen kuntaan
Metsähanhen metsästys on ollut sallittua loka–marraskuussa vuodesta 2017 lähtien tundrametsähanhien muuton aikana Kaakkois-Suomessa rajoitetulla alueella, jolloin metsästys kohdistuu pääasiassa moninkertaisesti runsaampaan, elinvoimaiseen tundrametsähanhen (Anser fabalis rossicus) kantaan. Näin on myös tänä vuonna, mutta metsästysalue laajennee Ilomantsin, Joensuun ja Kontiolahden kuntiin.
Punasotkan metsästyskielto ja allin rajoitettu metsästys jatkuvat
Punasotkan metsästyskielto jatkuu kolmen vuoden määräajan. Samoin allin metsästyskielto jatkuu sisämaassa. Merialueella metsästäjäkohtainen saaliskiintiö on edelleen enintään viisi allia vuorokaudessa.
Linkit
Asetus ja perustelumuistio MMM sivuilla
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
erityisasiantuntija Janne Pitkänen, puh. 029 516 2338, etunimi.sukunimi@gov.fi