Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Metsäsektorin toimijoiden synergiaetuja hyödynnettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.10.2008 8.35
Tiedote -

”Metsiemme puumäärien lisäämiseksi metsien hoitoa on merkittävästi tehostettava ja metsäsektorin toimijoiden synergiaedut on hyödynnettävä tehokkaammin. Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa metsäpohjaisella bioenergialla on suurimmat kasvun haasteet”, sanoo maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Strategian avulla Suomen kasvihuonekaasupäästöjä voidaan vähentää 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Suomen maakohtainen tavoite uusiutuvien energialähteiden osuuden kasvattamisessa on 9,5 prosenttiyksikköä vuoteen 2020 mennessä. Tällöin Suomessa käytettävästä energiasta 38 prosenttia olisi uusiutuvaa, kun tänä päivänä neljännes energian kulutuksestamme tulee uusiutuvista lähteistä. Tavoite on siis varsin haastava.

Kansallisen metsäohjelman 2015 tärkein painopistealue on metsien ilmasto- ja energiahyötyjen lisääminen. Parhaimman mahdollisuuden lisätä uusiutuvan energian käyttöä tarjoaa metsäpohjainen, teollisuuden käyttöön kelpaamaton metsähake, jonka hyödyntämiseen on panostettu voimakkaasti viime vuosina. Sen tuloksena hakkeen käyttö on nelinkertaistunut mutta ilmastostrategian tavoitteena on nostaa hakkeen määrä 3,6 miljoonasta kuutiometristä jopa 13 miljoonaan kuutiometriin vuoteen 2020 mennessä. Tästä 2 miljoonaa kuutiometriä on tarkoitus käyttää biodieselin tuotantoon.

”Näin mittava metsähakkeen käytön lisäys vaatii alueellisia haketuotannon keskuksia ja tehokasta logistiikkaa käyttäjien suuntaan. Metsien hyvä hoito on parasta ilmastopolitiikkaa koska metsät sitovat hiiltä. Puumäärien kasvattaminen vaatii nykyistä tehokkaampaa ja kokonaisvaltaisempaa toimintaa koko tuotantoketjulta”, toteaa ministeri Anttila.

Metsänomistajakunnan rakenne (keski-ikä 59 vuotta), metsätilojen pienuus ja pirstaleisuus sekä kasvava kaupunkilaismetsänomistajajoukko vaativat uudenlaisia metsäsektorin palveluja ja tehokkaampia täsmätoimia, jotta kaikki metsät saadaan tehostetun hoidon piiriin.

Metsien tehokas uudistaminen on koko puuntuotannon perusta. Siihen vaiheeseen meidän tulee asettaa selkeitä velvoitteita ja jos mikään muu ei auta, on harkittava jopa vanhan "talletusjärjestelmän" palauttamista takaamaan metsän kestävä uudistaminen hakkuiden jälkeen. Kemera (kestävän metsätalouden rahoituslaki) -tukien saannin ehdot pitää tarkistaa jotta varmistamme metsän uudistamisen ja taimien hoidon ensimmäisten elinvuosien aikana.

Yliasiamies Esko Ahon raportissa kiinnitetään huomiota metsäalan noin 3500 metsäammattilaisen resurssien tehokkaampaan käyttöön. Yhteistoimintaa metsäkeskusten ja metsänhoitoyhdistysten välillä tarvitaan lisää, päällekkäisyyksiä pitää ehdottomasti karsia ja hakea kaikki saavutettava synergiaetu eri organisaatioiden välillä. Hallituksen ilmasto- ja energiastrategia haastaa metsäsektorimme aivan uuteen asentoon!

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Minna-Mari Kaila, puh. 040 775 60 60