Ministeri Korkeaoja Maanmittauslaitoksen keskusarkiston vihkimistilaisuudessa
- Suomessa tehdään vuosittain lähes 33 000 maanmittaustoimitusta, joista Maanmittauslaitos tekee noin 25 000 kpl. Näistä jokaisesta maanmittaustoimituksesta syntyy pysyvästi säilytettäviä, arkistoitavia asiakirjoja, joiden loppusijoituspaikaksi nyt vihittävä Maanmittauslaitoksen keskusarkisto on rakennettu, ministeri Korkeaoja kertoo.
Asiakirjoja säilytettiin pitkään maanmittauskonttoreissa, jotka kuitenkin lakkautettiin maa- ja metsätalousministeriön johtaman organisaatiouudistuksen yhteydessä vuonna 1993, jolloin keskusarkiston perustaminen tuli ajankohtaiseksi.
- Periaatepäätös Maanmittauslaitoksen keskusarkiston perustamisesta tehtiin 12.1.2000 ja sen sijoituspaikaksi päätettiin Jyväskylä. Sijoituspaikkakuntaa harkittaessa lähtökohtana oli yliopistopaikkakunta, kiinteä yhteistyö Arkistolaitoksen toimintayksikön kanssa, arkiston merkitys Maanmittauslaitoksen oman toiminnan kannalta sekä kansalaisten kannalta asiakaspalvelun hyvä saavutettavuus, ministeri perustelee paikkakunnan valintaa.
Ministeri muistutti kuulijoitaan pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmaan kuuluvasta tietoyhteiskuntaohjelmasta, jonka tarkoituksena on mm. lisätä sosiaalista ja alueellista tasa-arvoa sekä kansalaisten elämän laatua hyödyntämällä tieto- ja viestintätekniikkaa koko yhteiskunnassa. Lisäksi sillä pyritään säilyttämään Suomen asema yhtenä tieto- ja viestintäteknologian johtavista tuottajista ja hyödyntäjistä.
- Tietojen digitalisointi on välttämätön toimenpide edellä mainittuun haasteeseen vastattaessa. Maa- ja metsätalousministeriö katsoo, että nyt valmistuneella Maanmittauslaitoksen keskusarkistolla ja sen tietopalvelun digitalisoinnilla on astuttu pitkä askel eteenpäin suomalaisen tietoyhteiskunnan rakentamisessa, ministeri totesi ja toivotti onnea ja menestystä keskusarkiston toiminnalle.
Lisätietoja:
ministeri Korkeaojan erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 050 521 3305