Ministeri Sari Essayah, puheenvuoro Saimaa european region of gastronomy -tilaisuudessa 3.2.2024
Ministeri Sari Essayah toi valtiovallan tervehdyksen Saimaa European Region of Gastronomy 2024-juhlavuoden avajaisgaalaan, Lappeenrannan raatihuoneella 3.2.2024.
Arvoisat osallistujat, hyvät ruuan ystävät,
On ilo ja kunnia tuoda valtiovallan tervehdys tilaisuuteenne ja juhlistaa yhdessä alkamassa olevaa Saimaan ruokamatkailuvuotta. Olette saaneet European Region of Gastromy –statuksen: upea saavutus ja lämpimät onnittelut tästä! Tiedän, ettei se ole tapahtunut itsestään, vaan sen eteen on nähty paljon vaivaa ja ennen kaikkea yhdistetty monien toimijoiden voimat. Upeaa, että työ on palkittu. Ministerinä olen tietenkin ylpeä, että Euroopan ruokapääkaupunki sijaitsee tänä vuonna meillä Suomessa, eikä vain Suomessa, vaan Itä-Suomen upeissa maisemissa. Toivotan teille erinomaisen hienoa ja maistuvaa juhlavuotta 2024!
Ruoka on meille suomalaisille varsin syvällinen asia, se menee niin sanotusti tunteisiin. Se on osa tarinaamme, osa suomalaisten historiaa ja yhteisöllisyyttä. Juuremme ovat pellon mullassa – niiden, jotka meitä edeltäneet sukupolvet raivasivat aikana, jolloin Valtraa ei vielä ollut. Meille kunnia-asia on, kun sormet ovat mustikkametsästä palatessa siniset, tai kun syksyllä kellari on täynnä hilloja ja mehuja, ja yksi jos toinen muistaa jo lapsuudesta sen tunteen, kun kipristellään pakkasessa järvenjäillä pilkkireiän äärellä odottamassa, että kala syö. Ruoka on osa tarinaamme, sukupolvesta toiseen.
Kun lähdin viime keväänä hallitusneuvotteluihin, äitini antoi minulle evästä. Se ei ollut energiajuomaa ja suklaapatukka, vaan ihka aito (torilta haettu) kalakukko. Äiti tiesi, että tiukan paikan tullen on ruokahuollon oltava kunnossa. Niillä eväin olikin hyvä lähteä Säätytalolle Itä-Suomen asiat mielessä, ja jatkaa siitä sitten maa- ja metsätalousministeriöön hoitamaan ruoka-alan asioita. Toisaalta suomalainen ruokakulttuuri myös muuttuu ajassa ja on avoin maailmalle.
Toivotamme vaikutteet maailmalta tervetulleiksi, ja meidänkin perheessä viikonlopun perhepizzat ovat löytäneet paikkansa perinteisen kotiruoan joukossa.
Hyvät kuulijat,
Saimaan alue on edelläkävijä ruokamatkailun saralla. Alueen ruokakulttuuri on poikkeuksellisen rikas. Sen juuret ovat Karjalan itäisisissä perinteissä, alueenne tuhansissa järvissä, metsissä ja alkutuotannossa. Osaatte myös hyödyntää rohkeasti uusia innovaatioita tuottavia yrityksiä. Teillä on vahvaa lähiruuan tuotantoa ja jalostusta sekä luomutuotantoa. Erinomaista, että toteutatte osaltanne myös Suomen kansallinen ruokamatkailu -strategiaa sekä ministeriömme lähiruoka- ja luomuohjelmia.
Pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisesti parhaillaan on käynnissä Itäisen ja Pohjoisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi neuvottelukuntien ja työryhmien asettaminen. Itäisen Suomen osalta jatketaan edellisellä hallituskaudella laaditun Itäisen Suomen kehittämisvision työtä. Tavoitteena on etsiä ja löytää keinoja, joilla lisätään kestävän kasvun mahdollisuuksia, uusia investointeja, pystytään hyödyntämään puhtaan energian mahdollisuuksia ja tukemaan puhdasta digitaalista kasvua, lisäämään alueen matkailun vetovoimaa uusilla keinoilla sekä lisäämään alueen saavutettavuutta. Näin myös vahvistamme koko Suomen turvallisuutta, huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Vahva maaseutu on myös turvallisuustekijä.
Hallitusohjelmassa olemme sitoutuneet edistämään kotimaisen ruuantuotannon ja koko elintarvikesektorin toimintaedellytyksiä. Laadimme ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian ja työ ruoka-alan kasvuohjelman parissa on aloitettu. Pyöreitä pöytiä on pidetty eri kokoonpanoilla ja ohjausryhmä on aloittanut työnsä. Ensi viikolla on tämän kokonaisuuden varsinainen kick off –tilaisuus. Hallitusohjelmassa tavoittelemme myös elintarvikevientipotentiaalimme entistä parempaa hyödyntämistä. Sektori tarjoaa meille valtavasti mahdollisuuksia, jos vain näemme sen kasvumahdollisuudet. Suomen imago, mikä rakentuu myös matkailun ja erityisesti ruokamatkailun kautta, tukee merkittävällä tavalla myös elintarvikevientiämme.
European Region of Gastronomy -status on Saimaan alueelle – ja myös koko Suomelle - erittäin tärkeä. Se vahvistaa Saimaan alueen alkutuotantoa, matkailua, ruokamatkailua, muuta elinkeinotoimintaa, kulttuuria ja ennen kaikkea ylpeyttä omasta alueestanne ja sen suomista mahdollisuuksista.
Toivon, että osaltaan tämän hienon ruokamatkailustatuksen ja ruokamatkailuvuoden ansiosta Saimaan alue kehittyy yhä houkuttelevammaksi paikaksi niin matkailijoille, elinkeinotoiminnalle, vakituisille asukkaille kuin vapaa-ajan asukkaille. Tästä on hyvä lähteä nostamaan Saimaan aluetta maailmankartalle entistä ponnekkaammin.
”Matkustan ympäri maailmaa, laukussa leipää ja piimää vaan” sanotaan vanhassa laulussa. Täällä on päätetty pistää sanoitukset uusiksi ja kääntää roolit toisinpäin. Houkuttelemme maailman tänne, ja tarjoamme leivän ja piimän lisäksi montaa muutakin herkkua – yhtä aikaa juurevaa ja modernia, tuttua ja uutta. Eikä vain ruokaa vaan ruokaelämyksiä, makuja soutuveneessä tai marjamättäällä, saunan terassilla ja nuotion ääressä.
Uusia mahdollisuuksia ja aloitteita todellakin tarvitaan näinä vaikeina aikoina. Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa myös meillä Suomessa ja erityisesti täällä itäisessä Suomessa: itäraja on kiinni, eikä esimerkiksi matkailutuloja sieltä suunnasta ole tulossa. Maatalouden tuotantopanosten hinnat ovat nousseet, inflaatio on korkea.
Tänä aikana voittavat ne, jotka uskaltavat lähteä liikkeelle ja hakea kasvua. Siihen tarvitsemme juuri tämän kaltaista yhteistyötä ja ylpeyttä siitä, mitä meillä on maailmalle tarjota. Minulla on vahva luotto itäiseen Suomeen – vaikeistakin ajoista voi syntyä uutta ja hyvää, ja me teemme hallituksessa parhaamme, jotta siihen olisi edellytykset. En malta olla alleviivaamatta vielä sitä, minkä jo alussa sanoin: tämä voitto on saatu yhdessä, useamman kunnan ja monien toimijoiden pitkäjänteisenä yhteistyönä. Tämä on hyvä resepti myös jatkoon.
Hyvää alkanutta ruokamatkailuvuotta kaikille!