Hyppää sisältöön
Media

Pohjois-Pohjanmaalla todettu lintuinfluenssatapaus minkeissä (Ruokavirasto 28.9.2023)

Julkaisuajankohta 28.9.2023 13.11
Tiedote

Alavieskassa on löytynyt turkiseläinten lintuinfluenssatartunta tarhatuista minkeistä. Kyseessä on ensimmäinen turkistarhan lintuinfluenssatapaus Pohjois-Pohjanmaalla. Tapaus osoittaa, ettei lintuinfluenssatartuntojen riski ole vielä ohi, ja suojautumistoimia on tarpeen jatkaa turkistarhoilla.

Korkeapatogeenista H5N1-tyypin lintuinfluenssaa on löytynyt kaikkiaan 27 turkistarhalta. Viimeisintä lukuun ottamatta nämä tapaukset todettiin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan maakunnissa heinä-elokuussa. 

Alavieskan lintuinfluenssatapaus todettiin Ruokavirastossa 27. syyskuuta tutkimuksissa, jotka tehtiin turkistarhan omistajan ilmoitettua kunnaneläinlääkärille eläinten oireista ja kuolemista. Ruokavirasto määrää turkistarhan kaikki eläimet lopetettavaksi lintuinfluenssatartunnan vuoksi. Tarhan tartuntalähdettä selvitetään.

Kaikkia Suomen turkistarhoja koskeva lintuinfluenssakartoitus on käynnistynyt syyskuussa. Näytteenotto on edennyt suunnitellun mukaisesti. Kartoituksen ensimmäiset tulokset on tarkoitus julkaista ensi viikon (vko 40) alkupuolella.

Lisätietoja: 
Osastonjohtaja Terhi Laaksonen, p. 029 520 4530 (eläintautien valvonta)
Tutkimusprofessori Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (virologiset tutkimukset)
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi