Rakennetaan älykäs Suomi
Millainen rakennettu ympäristö on vuonna 2020? Omat vastauksensa kysymykseen antaa joukko alan parhaita asiantuntijoita Tampereella perjantaina 1.9. Kärjet yhdessä: Rakennetaan älykäs Suomi! -tapahtumassa, joka on KIRA-digi- ja Paikkatietoalusta -hankkeiden yhteistapahtuma. Keynote-luennon pitää paikkatietoteknologi Ed Parsons, Google Street View’n isä.
Maankäyttö alkaen kaavoituksesta aina rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon on murroksessa: ala on siirtymässä 2D-paperimaailmasta 3D-tietomalliaikaan. Hallituksen KIRA-digi- ja Paikkatietoalusta -kärkihankkeet vauhdittavat kehitystä.
Digitalisaation myötä kaavasta tulee kolmiulotteinen ja paikoitellen neliulotteinenkin, kun mukaan saadaan historiatietoja. Keskeiset alueet koko Suomesta mallinnetaan 3D-tietomalliin. Kaupunkisuunnitelmat, rakennuslupatiedot ja kiinteistön korjausrakentamiseen liittyvät tiedot siirtyvät automatisoidusti tietomalliin. Virtuaaligalleriat näyttävät, miten rakentaminen muuttaa ikkunanäkymääsi.
Tulevaisuudessa jokaisella rakennuksella on yksilöivä tunnus (ID) ja kaikki maankäyttöön liittyvät päätökset ja luvat digitalisoidaan, jolloin rakentajalle voidaan tarjota palvelua, jossa hän pääsisi tonttia karttaliittymässä klikkaamalla käsiksi kaikkiin kohteen tietoihin. Tämä nopeuttaisi rakennuslupaprosessia merkittävästi ja luvan hakijalle toteutuisi yhden luukun periaate.
Tiedosta älykästä
Jotta edellä kuvattu voi toteutua, tiedon keruusta pitää tehdä alusta alkaen älykästä. Kohteeseen on liitettävä ominaisuustiedot ja datasta on saatava kuntarajoista riippumatta yhdenmuotoiseksi ja sen on oltava koneluettavaa. Paikkatietoalusta- ja KIRA-digi -kärkihankkeissa edistetään siirtymistä digitaaliseen ja 3D-maailmaan.
Paikkatietoalusta-hankkeen Kansallinen maastotietokanta-ohjelmassa (KMTK) yhtenäistetään kuntien keräämää maastotietoa ja ominaisuustietoa sekä kuntien suunnitelmatietoja. Lisäksi KMTK:hon tulee Maanmittauslaitoksen maastotietojärjestelmän aineistoja ja muita julkishallinnon keräämiä, ylläpitämiä ja suunnittelemia paikkaan sidottuja tietoja. Maankäyttöpäätökset-osahankkeessa mallinnetaan maankäyttöpäätöstiedot (esimerkiksi kaavat, rakennusluvat ja suunnittelutarvealuee) yhteen toimivaan muotoon, jotka linkittyvät mm. KMTK:hon.
KIRA-digissä tavoitteena on avata rakentamisen ja kaavoituksen julkinen tieto kaikkien helposti käytettäväksi, kehittää sujuvasti yhteen toimivia järjestelmiä ja yhtenäisiä toimintatapoja sekä käynnistää joukko kokeiluhankkeita luomaan uusia innovaatioita ja liiketoimintaa. Myös lainsäädäntöä on kehitettävä niin, että se tukee alan digitalisaatiota. Kaikki tämä luo hedelmällinen maaperän digitaalisen liiketoimintaekosysteemin syntymiseksi KIRA-alalle Suomeen.
Kärjet yhdessä - seuraa suoraa lähetystä ja osallistu keskusteluun
KIRA-digi ja paikkatietoalusta -hankkeet tekevät tiivistä yhteistyötä. Molemmissa tavoitellaan tietojen harmonisointia, joka on tärkeä yhdistävä tekijä myös molempien hankkeiden keskeisessä rajapinnassa: paikkatietojen ja rakennetun ympäristön suunnittelun ja mallintamisen tulee toimia saumattomasti yhteen.
Kärkihankkeiden teemat kiinnostavat laajaa yleisöä. Tästä kertoo se, että hankkeen yhteinen tapahtuma Tampereella on täynnä. Tapahtumaa on kuitenkin mahdollista seurata suorana lähetyksenä. Tapahtumassa käytävään keskusteluun voi osallistua Twitterin kautta.
Katso tästä tapahtuman tarkempi ohjelma
Linkki seminaarin seuraamiseen: https://livestream.com/kiradigi/karjetyhdessa
Ohje Twitter -kommentointiin tapahtuman aikana:
Osallistu keskusteluun Twitter-seinän kautta twiittaamalla käyttäen valitsemaasi hashtagia:
#PTAkunta
#PTAvaltio
#PTAyritys
#PTAkansalainen
Hashtagin perusteella twiittisi kohdistuu haluamaasi kategoriaan ja ilmestyy näkyviin Kärjet yhdessä -tilaisuudessa esillä olevalle Twitter-seinälle. Jos valitset esimerkiksi #PTAkunta, näkyy twiittisi kunta-kategorian puhekuplassa.
Lisätietoja:
KIRA-digi
Paikkatietoalusta.fi
Paikkatietoalusta-hanke: hankepäällikkö Antti Jakobsson, 050 599 4123, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
KiraDigi-hanke: digipäällikkö Teemu Lehtinen, 040 456 6108, etunimi.sukunimi@kiradigi.fi