Riistaeläinten aiheuttamia vahinkoja pyritään vähentämään
Maa- ja metsätalousministeriö on päättänyt hylkeiden, karhujen ja eräiden muiden riistaeläinten pyyntiluvanvaraisen pyynnin ylärajoista metsästysvuodeksi 1.8.2009-31.7.2010. Hallin eli harmaahylkeen pyynti on edelleen sallittua kaikilla meren rannikkoon rajoittuvien riistanhoitopiirien alueilla. Pyydettävien hallien määrä saa olla yhteensä enintään 1050. Määrä on huomattavasti suurempi kuin viime vuonna johtuen siitä, että kanta on kasvanut ja vahingot lisääntyneet merkittävästi. Itämerennorpan metsästystä ei toistaiseksi sallita.
EU:n vastikään vahvistama asetus hyljetuotteiden kaupan kieltämisestä ei rajoita hylkeiden metsästystä. Myös Suomessa ja Ruotsissa saaliiksi saatuja hylkeitä voidaan merihylkeiden hoitosuunnitelman linjausten mukaisesti hyödyntää, sillä asetukseen sisältyy tätä koskeva poikkeus.
Myös karhun osalta suurinta saalismäärää on lisätty viime vuotisesta. Koko Suomessa suurin saalismäärä on tänä metsästysvuonna 139 karhua. Tämä jakautuu alueittain seuraavasti: Pohjois-Suomessa enintään 57, Itä-Suomessa enintään 79 ja Länsi-Suomessa enintään 3 karhua. Metsästyksen painopiste on poronhoitoalueilla vahinkojen vähentämiseksi.
Susien suurin sallittu saalismäärä on 32. Aluettain tämä jakaantuu seuraavasti: Pohjois-Suomessa enintään 15, Itä-Suomessa enintään 12 ja Länsi-Suomessa enintään 5. Pyyntiluvat tulee kohdistaa vahinkoa tai uhkaa aiheuttavien susien metsästämiseen. Riistanhoitopiirin on tapauskohtaisesti selvitettävä, onko pyyntiluvan myöntämiselle säädetyt edellytykset voimassa.
Ministeriö sallii tässä vaiheessa 20 ilveksen metsästyksen. Tämä koskee vain erityisen merkittävien vahinkojen vähentämiseksi myönnettäviä lupia. Ministeriö tarkastelee asiaa uudelleen syksyllä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen antaman tarkemman lausunnon valmistuttua. Ilveksen kannanhoitosuunnitelman perusteella myönnettävät ns. kannanhoidolliset luvat asetetaan vasta tällöin.
Saukonmetsästys on sallittua vain silloin, kun sillä voidaan estää erityisen merkittävän vahingon aiheutuminen kasvatusaltaissa harjoitettavalle kalan- tai ravunkasvatukselle. Viime vuoden tavoin pyyntilupia voidaan myöntää 55 saukon metsästämiseksi. Luonnonvesissä saukon metsästystä ei edelleenkään sallita.
Euroopanmajavia saa metsästää enintään 250 yksilöä Satakunnan riistahoitopiirin alueella. Muualla pyyntilupia voidaan myöntää ainoastaan huomattavan vahingon estämiseksi, mikäli muuta tyydyttävää ratkaisua ei löydy.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Sami Niemi, puh. 0400 238 505