Savuaromien käyttö elintarvikkeissa vähenee
Savuaromien käyttö elintarvikkeissa tulee vähentymään. Komission esittämä luettelo yhteisössä sallituista primaarituotteista saatavista savuaromeista (savuaromiluettelo) on tarkoitus hyväksyä syksyllä 2010. Esityksen mukaan EU:ssa sallittaisiin tämän jälkeen yhdeksän savuaromia, joille ehdotetaan enimmäismäärät elintarvikeryhmittäin. Myös savuaromien käyttömääriä tullaan rajoittamaan. Suomessa ei ole tällä hetkellä säädöksiä savuaromeista.
Suomessa on kaupan paljon savustettuja tuotteita. Perinteisesti lihaa ja kalaa on savustettu säilyvyyden vuoksi. Näin ollen kuluttajat ovat tottuneet voimakkaaseen savun makuun ja toivovat sitä. Teollisuus on muokannut tuotteitaan ja käyttää savuaromeja sen mukaisesti. Kun komission asetus tulee voimaan, on todennäköistä, että joidenkin savuaromien pitoisuuksia on laskettava elintarvikkeissa tai on siirryttävä toisiin savuaromivalmisteisiin. Kuluttajansuojan kannalta selkeästi huonompi vaihtoehto olisi, että teollisuus ottaisi uudelleen käyttöön vanhat savustusmenetelmät.
Kuten muutkin elintarvikkeisiin lisättävät aineet, savuaromien tulee olla turvallisia. Euroopan elintarviketurvallisuusviraston (EFSA) turvallisuusarvion johtopäätökset on otettu huomioon savuaromiluetteloa laadittaessa. Sen lisäksi on huomioitu arviot savuaromien käyttömääristä elintarvikkeissa, ja tämän perusteella on arvioitu saanti. Näistä tiedoista on johdettu eri elintarvikeryhmille savuaromin enimmäismäärät. Perinteisesti savustetuille elintarvikkeille, kuten kalalle ja lihalle, ehdotetaan sallittavaksi korkeampia pitoisuuksia kuin muille elintarvikeryhmille. Savuaromeja käytetään myös muissa elintarvikeryhmissä hyvin pieninä määrinä täydentämään elintarvikkeen muita aromeja.
Savuaromeja valmistetaan kondensoidusta savusta. Savu jaetaan erilaisiin fraktioihin ja niistä poistetaan haitallisia aineita. Lopullisissa savuaromeissa on paljon erilaisia savussa olevia yhdisteitä, jotka antavat savun maun, ja osa näistäkin saattaa olla haitallisia. Savuaromien käyttö on kuitenkin perinteistä savustamista turvallisempaa, koska savuaromin pitoisuutta on mahdollista säätää. Perinteisessä savussa yhdisteet ja niiden pitoisuudet riippuvat täysin käytetyistä puulajeista ja –laaduista sekä savustusprosessista. Perinteisen savustamisen yhteydessä syntyy polyaromaattisia hiilivetyjä eli PAH-yhdisteitä, jotka ovat genotoksisia karsinogeeneja. Näitä savuaromeissa ei ole.
Ehdotuksesta on tarkoitus äänestää syksyllä 2010. Äänestyksen jälkeen asetus julkaistaan virallisessa lehdessä, minkä jälkeen se astuu voimaan. Poikkeuksellista on, että luetteloa sovelletaan välittömästi. Tämän jälkeen ainoastaan luettelossa mainittuja savuaromeja voidaan käyttää elintarvikkeiden valmistuksessa.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Anna Lemström, puh. 09 160 52305, 050 502 0414