Hyppää sisältöön
Media

Sisävesiä hoitamalla suojellaan myös Itämerta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2021 14.42
Uutinen

Maa- ja metsätaloutta harjoitetaan Suomessa laaja-alaisesti ja näin ollen ne vaikuttavat suuresti vesistöihin ja Itämereen. Käytännössä ainut asia mitä tarvitaan, on yhteinen halu pelastaa Itämeri, sanoo MMM:n vesitalousasiantuntija Olle Häggblom.

Kaikki mitä maalla tehdään, vaikuttaa myös enemmän tai vähemmän vesiin, sanoo vesitalousasiantuntija Olle Häggblom. Maa- ja metsätaloutta harjoitetaan Suomessa laaja-alaisesti ja näin ollen ne vaikuttavat suuresti vesistöihin ja Itämereen. Vesistövaikutuksia pyritään vähentämään kestävän vesienhallinnan keinoin.

– Kaikki vedet ovat yhteyksissä toisiinsa, joten sisävesiä hoitamalla suojellaan myös Itämerta. Maa- ja metsätalouden vaikutus on niin suuri, että suurin työ täytyy tehdä maalla ja maankäytön piirissä, Häggblom kertoo.

Kannustus toimii paremmin kuin syyttely

– Maanomistajien ja -viljelijöiden syyttäminen ei kuitenkaan ole ratkaisu. Kannustuksella, tieteeseen perustuvilla ratkaisuilla sekä pitkäjänteisellä yhteisyöllä muutetaan paremmin asenteita ja saadaan ohjattua toimintaa kestävämpään suuntaan. Tarvitaan myös kipinä tai jokin, joka laittaa asian liikkeelle.

MMM:n vesitalousasiantuntija Olle Häggblom.

Häggblom vastaa maa- ja metsätalousministeriössä vesienhallinnan toimenpidekokonaisuudesta, joka on osa hallitusohjelmaa. Syksyn 2020 haussa avustuksia myönnettiin 19 hankkeelle yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa, ja seuraava haku avautuu nyt lokakuussa. Hankkeiden avulla etsitään ratkaisuja mm. peltojen ja talousmetsien kestävään vesitalouteen, vesiensuojelun edistämiseen, muuttuviin vesioloihin sopeutumiseen sekä maanomistajien yhteistyöhön valuma-alueella.

– Edistämme esimerkiksi luonnonmukaista peruskuivatusta, joka tuottaa moninaisia hyötyjä maatalousalueille ja niiltä valuville vesille. Pyrimme myös kehittämään valuma-alueiden toimijoiden alueellista yhteistyötä. Yhteisellä suunnittelulla on mahdollista parantaa muun muassa vesiensuojelun keinoja ja tulviin varautumista.  

Tarvitaan vain yhteinen halu pelastaa Itämeri

Vesienhallinnan toimenpidekokonaisuus jatkuu vuoteen 2023 asti. Työtä on kuitenkin tärkeää jatkaa myös sen jälkeen.

– Neljässä vuodessa ei ole mahdollista saavuttaa kovin paljoa, joten toivon, että aloittamamme hankkeet ja toimenpiteet toimivat kipinänä myös vuoden 2023 jälkeiselle toiminnalle. Muutoksia saadaan aikaan vain pitkäjänteisellä toiminnalla.

– Käytännössä ainut asia mitä tarvitaan, on yhteinen halu pelastaa Itämeri. 

Itämeriviikon kunniaksi julkaisemme juttusarjan, jossa MMM asiantuntijat kertovat, millaista työtä Itämeren hyväksi tehdään. 

Lue lisää: