Suomi ottaa käyttöön poikkeuksia uuden CAP:n ehdollisuuteen
Valtioneuvosto on tänään päättänyt, että Suomi ottaa käyttöön komission asetuksen mahdollistamat poikkeukset maatalouspolitiikan ehdollisuuteen vuonna 2023.
Valtioneuvosto on tänään päättänyt, että Suomi ottaa käyttöön komission asetuksen mahdollistamat poikkeukset maatalouspolitiikan ehdollisuuteen vuonna 2023.
Komission asetus (EU) 2022/1317 antaa jäsenvaltioille mahdollisuuden ottaa käyttöön kaksi poikkeusta, jotka koskevat ehdollisuuden vaatimuksia viljelykierrosta (GAEC 7) ja ei-tuottavien alojen vähimmäismäärästä (GAEC 8). Poikkeusten tavoitteena on lisätä elintarvikkeeksi käytettävän ruuan tuotantoa tilanteessa, jossa Ukrainan sota on vaikuttanut maataloustuotteiden kysyntään ja tarjontaan.
Viljelykiertovaatimus (GAEC 7) on vuosia 2023 – 2027 koskevaan EU:n maatalouspolitiikkaan liittyvä vaatimus, joka koskee maatiloja, joilla on yli 10 hehtaaria peltoalaa. Poikkeuksen myötä vaatimus tulee Suomessa käyttöön vasta 2024.
Ei-tuottavia aloja koskeva vähimmäisvaatimus (GAEC 8) eli kesantoalan velvoite on voimassa ainoastaan Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakunnissa maatiloilla, joilla on yli 10 hehtaaria peltoalaa. Velvoitetta ei ole näiden alueiden tätä pienemmillä tiloilla, eikä nurmi-, kesanto- tai palkokasvivaltaisilla tiloilla. Poikkeuksen nojalla vuonna 2023 näillä kesantoaloilla voi viljellä muitakin kuin kesantokasveja (ei kuitenkaan soijaa, maissia eikä lyhytkiertoista energiapuuta), niiltä voi korjata satoa ja niillä voi käyttää kasvinsuojeluaineita.
Vaatimuksien tarkemmasta sisällöstä ja poikkeuksen soveltamisesta tiedotetaan tarkemmin syksyn aikana, kun EU:n komissio on hyväksynyt Suomen CAP-suunnitelman.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Riikka Knaapi, p. 02951 62001, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 02951 62356, etunimi.sukunimi(at)gov.fi