Suurenkin määrän raakamaitoa saa jatkossa luovuttaa ilman lupamenettelyä
Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltavan asetusehdotuksen mukaan alkutuottaja saisi luovuttaa raakamaitoa jatkossa suurenkin määrän tilaltaan ilman vaatimusta laitoshyväksynnästä. Vuosittain suuria, yli 2500 kilon määriä raakamaitoa myyvien tilojen ei enää tarvitsisi hakea niin sanottua laitoshyväksyntää, vaan myyntiä varten riittää se, että tuottaja tekee elintarvikevalvontaviranomaiselle ilmoituksen elintarvikehuoneistosta. Pieniä määriä raakamaitoa myyvien tilojen ei tarvitse tehdä ilmoitusta, vaan toiminta luokiteltaisiin osaksi alkutuotantoa, kuten nykyäänkin.
− Raakamaidon myynnin helpottaminen vastaa kuluttajien toiveisiin ja on osa hallituksen luomu- ja lähiruuan osuuden kasvattamiseen tähtäävää politiikkaa, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen keskiviikkona ottaessaan vastaan kansalaisryhmän tinkimaitoadressin Helsingissä.
Säädösmuutoksiin on maa- ja metsätalousministeriössä varauduttu jo parin vuoden ajan. Ministeriö tilasi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta kartoituksen raakamaidon riskeistä, niin sanotun riskiprofiilin. Jo ennen riskiprofiilin valmistumista ministeriö järjesti neuvotteluja asiantuntijoiden ja raakamaitotoimijoiden kanssa.
Kesällä valmistuneen riskiprofiilin perusteella raakamaidon myyntiin liittyviä ehtoja yhdenmukaistetaan. Raakamaidon sisältämien terveysriskien hallintaan esitetään asetusehdotuksissa muutamia keinoja. Näitä ovat muun muassa karjan terveydentilan seuranta, alkutuotannon ja elintarvikehuoneiston erottaminen toisistaan, raakamaidon säilyttäminen riittävän viileässä, myytävän maidon tuoreuden varmistaminen ja määräys kuluttajalle annettavasta kirjallisesta, tuotetta koskevasta tiedosta.
Muutosten taustalla on tieto siitä, että raakamaidon suoramyynti on lisääntynyt ainakin joillakin tiloilla yli nykyisin alkutuotannoksi laskettavan 2500 kilon vuodessa. Eviran riskiprofiili ottaa huomioon raakamaitoon liittyvät mikrobiologiset riskit, esimerkiksi ihmiselle vaarallisen EHEC-bakteerin.
Ministeri Koskinen korosta, että raakamaidon myynnin helpotukset ovat toivottu ja positiivinen asia, mutta kuluttajien terveydestä ja turvallisuudesta on huolehdittava. Suomessa tärkeimmät raakamaidon elintarviketurvallisuutta vaarantavat biologiset riskit eli tauteja aiheuttavat bakteerit ovat EHEC-, kampylo-, Listeria monocytogenes- ja salmonellabakteerit, jotka voivat aiheuttaa vakavia seurauksia ihmisen terveydelle. Kuluttajan riskiä lisää myös raakamaidon säilyttäminen kotikeittiössä pitkään ja liian korkeassa lämpötilassa.
− Säädösvalmistelu jatkuu nyt niin, että tavoitteena on saada asetusmuutokset lausuntokierrokselle tämän syksyn aikana. Saatujen lausuntojen perusteella säädökset muokataan lopulliseen muotoon ja ne ilmoitetaan myös Euroopan komissiolle, joka voi antaa huomionsa säädöksistä. Uudet säädökset voivat tulla voimaan joskus ensi vuoden aikana, kertoo maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 16 2254
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, p. 0295 16 2479
eläinlääkintöylitarkastaja Joanna Kurki, p. 0295 16 2151
Lisätietoa Eviran tekemästä raakamaidon riskiprofiilista:
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?bid=3075