Hyppää sisältöön
Media

Tiilikainen ministerineuvostossa: luomutuotannon hallinnollista taakkaa kevennettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2015 15.10
Tiedote

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistui tänään Latvian Riikassa EU:n epäviralliseen maatalous- ja kalastusneuvoston kokoukseen, jossa keskusteltiin eurooppalaisen luomutuotannon olemassa olevista ja tulevista haasteista.

− Mielestäni lainsäädännön aiheuttaman hallinnollisen taakan vähentäminen on oltava luomuasetusuudistuksen keskeinen tavoite, ministeri Tiilikainen totesi. − Esimerkiksi valvonnan yksinkertaistaminen ja siirtyminen ainakin osittain riskiperusteiseen valvontaan keventäisi hallinnollista taakkaa ilman kuluttajien luottamuksen vaarantamista.

Ministeri Tiilikainen totesi puheenvuorossaan, että yksityiskohtaisen lainsäädännön lisääntyminen ja luonnonmukaista tuotantoa koskevien standardien jatkuva muuttuminen saattavat vaikeuttaa luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä ja tuotannon laajenemista.

− On tärkeää pitää säännöt vakaina ja ennustettavina, jotta viljelijät uskaltavat siirtyä luomuun ja investoida esimerkiksi tuotantorakennuksiin.

Hänen mukaansa EU:n maaseudun kehittämisohjelman mukainen tuki luonnonmukaiselle tuotannolle ja yhteiset säännöt ovat olleet keskeisessä asemassa luomutuotannon edistäjänä ja tuotantokustannusten kompensoijana. Erityisesti kotieläintuotannolle tuki on hänen mukaansa merkittävä ja sitä on tarpeen jatkaa.

Puheenvuoroissa käsiteltiin myös EU:n luomuasetuksen uudistamista. Puheenjohtajamaa Latvian viimeisintä kompromissiesitystä pidettiin rakentavana. Siitä on tarkoitus saavuttaa neuvoston yhteinen kanta kesäkuun maatalous- ja kalastusneuvostossa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
osastopäällikkö Risto Artjoki, p. 0295 162 286