Hyppää sisältöön
Media

Turvepeltojen käytön tiekartta

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle

Toteuttaja

Luonnonvarakeskus

Hankkeen kuvaus

Hankkeessa tuotetaan turvepeltojen käytölle tiekartta, jossa huomioidaan keskeisimmät turvepeltojen käyttöä ohjaavat ohjelmat, tiekartat, ja strategiat sekä arvioidaan näiden seurauksena tapahtuvia taloudellisia ja maankäytöllisiä muutoksia sekä ympäristövaikutuksia alueittain vuosina 2035 ja 2040 aina vuoteen 2050 asti. Yhdessä sidosryhmien kanssa muodostetaan uskottava ja realistinen suunnitelma siitä, missä määrin turvepeltojen käyttö eri alueilla muuttuu, ja arvioidaan miten maataloustuotanto ja talouden tuotos sekä verokertymät ja työllisyys muuttuvat maakunnittain ja osin seutukunnittain, erityisesti niillä alueilla, joilla taloudelliset ja tuotannolliset vaikutukset ovat todennäköisimmin suurimmat.

Tiekartassa sovitetaan yhteen eri toimijoiden (maanomistajat, viljelijät, ruokaketjun toimijat, alueelliset ja valtakunnalliset päätöksentekijät ja suunnittelijat) tarpeet ympäristö- ja ilmastotavoitteiden kanssa siten, että muodostuu aikajana, jolle määritellään alueittain (maakuntataso) turvepeltojen käytön muutokset perusteluineen. Tiekartan muodostamisessa käytetään hyväksi saatavilla olevaa paikkatietoaineistoa ja tutkimustietoa turvepeltojen ominaisuuksista sekä arvioita eri toimenpiteiden kustannuksista ja hyödyistä.

Hankkeen tulokset tukevat ohjelmien ja strategioiden toteuttamista ja toimivat maatalouspolitiikkaa ohjaavana työkaluna. Turvepeltojen tiekartta luo pohjan myös maatilojen ja ruokaketjun toiminnan suunnittelulle, sekä tarjoaa perustellun kokonaisnäkemyksen turvepeltojen lähivuosikymmenien käyttömuutoksista alueiden maanomistajien ja muiden päätöksentekijöiden käyttöön.

Vaikutuksina on paremmin perusteltu päätöksenteko, joka johtaa alueilla ja koko maan kustannustehokkaaseen kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen ja ympäristön tilan parantumiseen. Tämä voi tiekartan ansiosta toteutua ilman, että turvepeltojen käytön muutoksesta seuraa vakavia ristiriitoja ja konflikteja, jolloin tarvittavien toimien toteuttavuus ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys paranevat.

Kesto

2023–2024

Lisätietoja

Heikki Lehtonen, Luonnonvarakeskus