Hyppää sisältöön
Media

MMM:n hallinnonalan menot

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.9.2006 6.00
Tiedote -

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan menot vuoden 2007 talousarviossa ovat 2 633 miljoonaa euroa, missä on nettomääräistä vähennystä 70 miljoonaa euroa vuoden 2006 talousarvioon verrattuna.

Pääosa määrärahavähennyksistä aiheutuu EU-osarahoitteisen maaseudun kehittämisohjelmakauden vaihtumisesta. Edellisen kauden maksatukset painottuivat vuoteen 2006 ja uusi kausi käynnistyy vasta vuonna 2007. Suomen maaseudun kehittämisvarat EU:lta supistuvat uudella kaudella. EU:lta saatavat tulot kuitenkin kasvavat noin 56 miljoonalla eurolla, mikä johtuu uusista EU:n rahoittamista sokerialan rakennetuista sekä poikkeuksellisen alhaisesta vuoden 2006 tasosta (v. 2006 tulokertymää vähentävät ohjelmakauden alussa saadut ennakot).

Maa- ja metsätalousministeriön määräraha jakautuu politiikkasektoreittain seuraavasti:

Maaseudun kehittäminen (113 miljoonaa euroa, 2006/2007 vähennys 83 miljoonaa euroa)

Hallituksen tavoitteena on maaseudun elinvoiman lisääminen kestävällä tavalla. Maaseutualueiden, erityisesti syrjäisen ja ydinmaaseudun tasapainoista kehitystä suhteessa koko maan kehitykseen, edistetään ohjelmakautta 2007-2013 varten laaditun maaseudun kehittämisstrategian mukaisesti. Etenkin pyritään vahvistamaan maaseudun yritystoimintaa ja osaamista sekä parantamaan työllisyyttä. Strategiaa toteutetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimenpiteiden ja maaseutuneuvonnan avulla. Maaseudun kehittäminen ulottuu myös paikallisiin toimintaryhmiin ja kylätoimintaan. Ohjelmatoiminnan hankkeiden myöntämisvaltuus on uuden ohjelmakauden ensimmäisenä vuotena 62,4 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi, kun taas maksatusvarat pienenevät merkittävästi. Vuonna 2007 toteutetaan myös valtioneuvoston maaseutupoliittista erityisohjelmaa.

Maatalous (2 095 miljoonaa euroa, 2006/2007 lisäys 24 miljoonaa euroa)

Tavoitteena on maataloustuotannon jatkuminen koko Suomessa ja kotimaisen elintarvikeketjun tarvitseman laadukkaan raaka-aineen tuottaminen. Maatalouden kannattavuus halutaan turvata ja vähentää maataloustuotannon ravinnekuormitusta. Myös energiantuotantoon käytettyä peltoalaa pyritään kasvattamaan. Maksettavien viljelijätukien määrä säilyy suunnilleen vuoden 2006 tasolla. EU-tulotuella kompensoidaan maataloustuotteiden hintojen alentamisen vaikutuksia. Vuonna 2007 otetaan käyttöön uudet ympäristötuki- ja luonnonhaittakorvausjärjestelmät. Niihin liittyy lisääntyviä ympäristö- ja eläinten hyvinvointivaatimuksia. Ympäristötuen kansallinen lisäosa yhdistetään EU-osarahoitteiseen järjestelmään. Käyttöön otetaan myös uusia tukijärjestelmiä, mm. sokeriuudistukseen liittyvät EU:n rahoittamat sokerialan rakennetuet. Lisäksi viljelijöille maksetaan maa- ja puutarhatalouden kansallisen tuen varoista luonnonhaittakorvauksen kansallista lisäosaa A- ja B-tukialueilla. Korkotukilainoja myönnetään 170 miljoonaa euroa. Elintarviketalouden kansallista laatustrategiaa toteutetaan alan yhteisesti sopimilla painopistealueilla. Määrärahojen kasvu 2006/2007 on 24 miljoonaa euroa. Vuoden 2006 talousarviossa on otettu vähentävänä huomioon edellisiltä vuosilta siirtyneet 62,7 miljoonaa euroa ja vuonna 2007 vastaava siirtymä on 44,5 miljoonaa euroa. Käytettävissä olevat määrärahat säilyvät suunnilleen edellisvuoden tasolla.

Elintarvikkeiden turvallisuus ja laatu (44 miljoonaa euroa, sama summa kuin vuonna 2006)

Toimenpiteitä ihmisten ja eläinten terveyden sekä ympäristön suojelemiseksi sekä maatalous- ja elintarviketuotannon kilpailukyvyn parantamiseksi jatketaan. EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen tavoitteiden mukaisesti elintarviketurvallisuus varmistetaan, tuotteiden ja tuotannon laatua parannetaan, ympäristövaikutukset otetaan huomioon aiempaa paremmin sekä edistetään eläinten hyvinvointia.

Kala-, riista- ja porotalous (59 miljoonaa euroa, sama summa kuin vuonna 2006)

Toiminnan tavoitteena on kala- ja riistakantojen kestävä ja monipuolinen hyödyntäminen.

Vesitalous (24 miljoonaa euroa, 2006/2007 vähennys 4 miljoonaa euroa)

Tavoitteena on parantaa varautumista poikkeuksellisiin vesioloihin sekä erityistilanteisiin vesihuollossa. Neljän miljoonan euron vähennys on tilapäinen. Se on seurausta rahoituksen aientamisesta vuonna 2005.

Metsätalous (156 miljoonaa euroa, 2006/2007 vähennys 7 miljoonaa euroa)

Toiminnan tavoitteina ovat metsien korkea puuntuotannollinen käyttöaste, metsien hyvä puuntuotannollinen tila ja metsien monimuotoisuus. Tavoitteisiin pyritään toteuttamalla hallitusohjelman mukaisesti Kansallinen metsäohjelma 2010:tä ja siihen liittyvää Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaa. Määrärahojen supistaminen alentaa suoritemääriä.

Maanmittaus ja paikkatietojen yhteiskäyttö (55 miljoonaa euroa, sama summa kuin vuonna 2006)

Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelmassa laaditun kansallisen paikkatietostrategian 2005-2010 toimeenpanoa jatketaan. Aloitetaan INSPIRE-direktiiviehdotuksen vaatimat kansalliset toimeenpanotehtävät.

Hallinto ja muut (88 miljoonaa euroa, sama summa kuin vuonna 2006)

Vuonna 2007 perustetaan uusi virasto, Maaseutuvirasto, johon siirretään tehtäviä ministeriöstä ja ministeriön tietopalvelukeskuksesta. Työvoima- ja elinkeinokeskukset, joiden toimintamäärärahat on budjetoitu kauppa- ja teollisuusministeriön hallinnonalalle, hoitavat EU:n yhteisen maatalouspolitiikan, maaseutu- ja rakennepolitiikan sekä kalastuspolitiikan toimeenpanotehtäviä aluetasolla ja vastaavat mm. siitä, että tukien valvonnat suoritetaan säädösten mukaisesti. Alueelliset ympäristökeskukset, joiden toimintamäärärahat on budjetoitu ympäristöministeriön hallinnonalalle, hoitavat maa- ja metsätalousministeriön vesivarojen käytön ja hoidon tehtäviä aluetasolla. Läänineläinlääkärit, joiden toimintamäärärahat on budjetoitu sisäasiainministeriön hallinnonalalle, hoitavat alueelliseen elintarviketurvallisuuteen, eläinten terveyteen ja hyvinvointiin sekä lääkitsemiseen liittyvät tehtävät. Metsäkeskukset hoitavat aluetasolla metsätalouden edistämistä ja valvontaa koskevia tehtäviä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Erityisavustaja Jouni Lind, p. (09) 160 533 02