Hyppää sisältöön
Media

Suomen susikannan hoitosuunnitelma on valmistunut

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.12.2005 9.00
Tiedote -

Hoitosuunnitelmassa kuvataan ne toimet, joita maa- ja metsätalousministeriö tulee toteuttamaan susikannan hoitamisessa ja suteen liittyvien ristiriitatilanteiden ratkaisemisessa. Susikannan hoitosuunnitelma on ensimmäinen yksittäisiä riistaeläinlajeja koskevista hoitosuunnitelmista, joita valmistellaan parhaillaan maa- ja metsätalousministeriössä.

Hoitosuunnitelman laadinnassa sovellettiin kansainvälisiä ohjeistuksia ja otettiin huomioon Suomelle asetetut kansainväliset velvoitteet susikannan hoitamisesta. Hoitosuunnitelman laadinnan eri vaiheissa kuultiin laajasti paikallisia ihmisiä, alueellisia toimijoita ja valtakunnallisia intressitahoja.

Suomen susikannan hoitosuunnitelma on kaksiosainen. Sen ensimmäinen osa luo taustan maa- ja metsätalousministeriön harjoittamalle susipolitiikalle. Siinä kuvataan suden biologiaa ja susikannan tilaa sekä verrataan Suomen tilannetta olennaisilta osiltaan kansainväliseen tutkimukseen. Lisäksi ensimmäisessä osassa käsitellään muun muassa kansallista lainsäädäntöä, kansainvälisiä velvoitteita ja yhteistyömuotoja, susien aiheuttamia taloudellisia vahinkoja, suden ja ihmisen yhteistä historiaa, susikannan hoidon aiempia tavoitteita ja toteutunutta kannan hoitoa. Ensimmäiseen osaan sisältyy myös kuulemismenettelyyn perustuva tutkimusmateriaali, joka kytkeytyy vahvasti suunnitelman toimenpideosaan eli varsinaiseen hoitosuunnitelmaan.

Toimenpideosassa esitellään sekä suden biologiaan perustuvia että tärkeiksi katsottuja sosioekonomisia peruslinjauksia, joita toteuttamalla maa- ja metsätalousministeriö jatkaa suunnitelmallista susikannan hoitoa. Susikannan hoidon perustavoitteena on säilyttää susikanta suotuisalla suojelun tasolla. Tavoite toteutetaan erilaisten toimenpidekokonaisuuksien yhteisvaikutuksella. Toimenpiteitä esitetään muun muassa alueellisesta susikannan hoidosta, vahinkojen estämisestä ja niiden kustannuksista, vahinkojen korvaamisesta, suden suojelusta poikkeamisesta, susikannan seurannasta, tutkimuksesta ja sen kehittämisestä, neuvonnasta, tiedotuksesta, metsästyksen valvonnasta ja eri tahojen välisestä yhteistyöstä.

Euroopan yhteisöjen komissio nosti syyskuussa 2005 kanteen Suomea vastaan susiasioiden hoitamisesta. Suomi kiisti kanteessa esitetyt väitteet 7.12.2005 annetussa vastauksessa. Hoitosuunnitelma osoittaa osaltaan komissiolle, miten Suomen olosuhteissa susipolitiikkaa aiotaan hoitaa.

Lisätietoja:

erityisavustaja Jouni Lind, maa- ja metsätalousministeriö, puh. (09) 160 53302

ylitarkastaja Sauli Härkönen, maa- ja metsätalousministeriö, puh. 040 752 3302

>> Suomen susikannan hoitosuunnitelma