Hyppää sisältöön
Media

Viherryttämistuen ehtoihin muutoksia ensi vuodeksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.7.2017 12.18
Tiedote

Euroopan unionin kokonaan rahoittamaan, ympäristölle suotuisien maatalouskäytäntöjen lisäämistä tavoittelevaan viherryttämistukeen on tehty ehtomuutoksia, joista keskeisimmät koskevat ekologisen alan ehtoja.

Ekologisen alan tarkoituksena on suojella eliöitä ja kasveja ja ylläpitää siten monimuotoisuutta. Suomessa ekologisen alan velvoite koskee Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntien maatiloja tietyin poikkeuksin.  Suomessa valtaosa ekologisesta alasta on viherkesantoa, mutta myös typensitojakasveja käytetään ekologisena alana.

Ekologiseksi alaksi on nyt mahdollista hyväksyä myös typensitojakasvien ja muiden lajien seoskasvustot, joissa typensitojakasvit ovat enemmistönä. Myös viherryttämistuen viljelyn monipuolistamisen velvoite lievenee, vierekkäin sijaitsevien kasvilajien pienet pinta-alat voidaan nyt ilmoittaa yhtenä seoskasvustona. Tällöin jokaista pientä alaa ei tarvitse tukihaussa ilmoittaa ja piirtää peltolohkokartalle erikseen.

Viherryttämistuen ehtoja tiukentaa kasvinsuojeluaineiden käyttökielto ekologisen alan kesannoilla ja ekologisen alan typensitojakasveilla, mikä on aiheuttanut paljon keskustelua EU:n jäsenmaiden ja Euroopan komission välillä. Suomi yhdessä monen muun maan kanssa ei pitänyt kasvinsuojeluaineiden käyttökieltoa hyvänä asiana, mutta Euroopan unionin jäsenmaista ei löytynyt määräenemmistöä esitystä vastaan.

EU-asetukseen tehtyjä muutoksia voidaan soveltaa Suomessa vuodesta 2018 alkaen, koska asetus hyväksyttiin lopullisesti vasta kesäkuussa 2017. Muutosten käyttöönotosta päätetään Suomessa valtioneuvoston asetuksella. Kasvinsuojeluaineiden käyttökielto ekologisen alan kesannoilla ja typensitojakasveilla ei ole jäsenmaalle vapaaehtoinen muutos, vaan se on otettava käyttöön.

Jo aiemmin on hyväksytty viherryttämistuen ehtojen rikkomisesta aiheutuvia seuraamuksia koskevan EU-asetuksen muutos. Rikkomuksesta voi aiheutua viljelijälle seuraamuksena esimerkiksi tuen vähentäminen. Muutos tuo selvennystä ja yksinkertaistusta viherryttämistuen seuraamusten laskentakaavoihin. Viherryttämistuen viljelyn monipuolistamisvaatimus edellyttää kolmen eri viljelykasvin kasvattamista yli 30 hehtaarin peltoalalla. Vaatimus koskee Suomessa AB-tukialuetta eli Etelä-Suomea.

Pääkasvin osuus saa olla enintään 75 % peltoalasta ja kahden pinta-alaltaan suurimman kasvin osuus yhteensä enintään 95 % peltoalasta. Jos nämä osuudet ylittyvät, viherryttämistukeen kohdistuu vähennyksiä. Jatkossa vähennys viherryttämistukeen (ilman hallinnollisia seuraamuksia) vastaa alaa, jolla pääkasvin osuus ylittää 75 % kokonaispeltoalasta (aiemmin vähennys oli ylitysala kaksinkertaisena).   Kahden pääkasvin osuuden ylittäessä 95 % kokonaispeltoalasta seuraamus vastaa ylittävää alaa viisinkertaisena (aiemmin ylitysala kymmenkertaisena). Näitä muutoksia sovelletaan jo vuoden 2017 tukihakemuksiin.

Maataloustukien ehtojen selkeyttäminen on ollut Suomen ja myös EU:n maatalouskomissaari Hoganin tavoitteena vuonna 2015 alkaneella maatalouspolitiikan ohjelmakaudella. Euroopan komissio on arvioinut etenkin EU:n kokonaan rahoittamaa viherryttämistukea koskevia ehtoja. Arviointi johti pitkän prosessin jälkeen muutosten hyväksymiseen. Hyväksymisen viimeisenä vaiheena oli Euroopan parlamentin äänestys kesäkuussa.  

Komission delegoitu asetus (EU) 2017/723

Komission delegoitu asetus (EU) 2017/1155

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

maatalousylitarkastaja Pirjo Kuusela, p. 0295 162 138 (tavoitettavissa 14.7. asti ja jälleen 1.8. alkaen)
neuvotteleva virkamies Mirja Kiviranta, p. 0295 162 352 (tavoitettavissa 14.8. alkaen)
sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@mmm.fi

EU ja kansainväliset asiat Maaseutu Ruoka ja maatalous