Hyppää sisältöön
Media

Puhdas vesi ja sanitaatio edelleen kaukainen haave miljoonille ihmisille maailmassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2019 13.06 | Julkaistu suomeksi 21.2.2019 klo 14.06
Uutinen
Kuva: Remote Year

Suomalaisyritys Biolan lahjoitti kaksi ympäristöystävällistä kuivakäymälää Etelä-Afrikkaan. Lahjoitus tapahtui Remote Year -etätyöohjelman vapaaehtoistyöhankkeen kautta. Suomen ja Etelä-Afrikan välistä kuivakäymäläyhteistyötä pohjustettiin jo viime vuoden syyskuussa, jolloin Suomen delegaatio tapasi Etelä-Afrikan vesi- ja sanitaatioasioista vastaavan varaministerin Kapkaupungissa.

Biolanin tehtaalta lähti vuoden vaihteessa hyväntekeväisyyskuljetus kohti Etelä-Afrikan Kapkaupunkia. Käymälöiden määränpäänä olivat kaksi Streetscape Garden -puutarhaa Vredehoekissa ja Trafalgar High School’ssa, joissa hygieniaolot olivat puutteelliset. Alueilla ei aikaisemmin ollut toimivia saniteettitiloja. Ainoa mahdollisuus saada alueen toimijoille hygieeniset saniteettitilat on käymälä, joka toimii ilman vettä ja sähköä.

Etelä-Afrikassa toimiva voittoa tavoittelematon järjestö, Khulisa Social Solutions, käynnisti vuonna 2015 Streetscape Garden -projektin edistääkseen turvallisempaa, terveempää ja vauraampaa kaupunkia. Projektin tavoitteena on auttaa kaupungin asunnottomia sekä pienkriminaali- tai huumekierteessä olevia ihmisiä saamaan työpaikkoja ja sopeutumaan takaisin yhteiskuntaan. Projekti tarjoaa heille työtä esimerkiksi puutarhoissa.

- Streetscape Garden -hanke on ollut monessa mielessä uraauurtava kokonaisuus niin ihmisten kuin ympäristönkin kannalta. Uudenlainen tapa auttaa ihmisiä takaisin osaksi yhteiskuntaa, ja saamamme lahjoitus Biolanilta auttavat sekä ratkaisemaan sosiaalisia ongelmia että säästämään vettä, Kapkaupungissa suomalaista vesi- ja sanitaatio-osaamisen vientiä edistänyt Finnish Water Forumin Katri Mehtonen kertoo.

Kapkaupunki ja koko Etelä-Afrikka kamppailee kovan vesipulan kanssa ja Kapkaupungissa oli jo viime vuonna asetettu niin sanottu ”Päivä 0”, jolloin kaikki hanat olisi laitettu kiinni. Viime hetkellä saadut sateet pelastivat pahimman tapahtumasta, mutta tilanne on edelleen herkkä niin Kapkaupungissa kuin muualla maassa. 

Kehitysyhteistyöllä kestävää sanitaatiota

Monien kehitysmaiden ja kehittyvien maiden kaupungistuminen on nykyisen vesi-infrastruktuurin pohjalta ekologisesti kestämätöntä. Vaikka Kapkaupungissa veden kulutusta on onnistuttu vähentämään arviolta 60 prosenttia, tilanne on edelleen kriittinen. Taustalla vaikuttaa kuivuuden lisääntyminen; alueella on viime vuosina satanut vähemmän kuin koskaan.

Tiukka veden säästökuuri on auttanut Kapkaupungissa, mutta vesikriisien pysyvä ratkaiseminen edellyttää kuitenkin poliittista tahtoa ja rahoitusta. Veden käytön tehokkuutta sekä veden kierrätystä on lisättävä, mikä edellyttää modernien teknologioiden käyttöön ottoa. Niin sanotusta lineaarisesta vesihuollosta, jossa raakavedestä valmistetaan talousvettä, se käytetään ja lasketaan puhdistettuna takaisin vesistöön tai mereen, on siirryttävä kohti kiertotaloutta hyödyntävää vesihuoltoa. Siinä vesi ja jätevesi nähdään raaka-aineina, joiden mukana kulkeva energia, ravinteet sekä muut aineet, kuten arvokkaat metallit, hyödynnetään muussa liiketoiminnassa.

– Biolan on toiminut pitkään ekologisen sanitaation liiketoiminnassa ja olemme kehittäneet ilman vettä ja sähköä toimivia kuivakäymälämalleja. Uskomme, että kuivakäymäläkulttuurin edistäminen kehittyvissä maissa mahdollistaa sanitaation ja hygienian kehityksen kestävällä tavalla. On järjetöntä tuhlata vettä jätösten huuhteluun – etenkin siellä missä kuivuus on vakava ongelma, kertoo Biolanin myynti- ja markkinointijohtaja Iikka Helin.

Kilpailukykyisiä ratkaisuja Suomesta

YK:n mukaan jopa kaksi miljardia ihmistä elää edelleen ilman minkäänlaista sanitaatiota ja yli kaksi miljoonaa, pääosin alle viisivuotiasta lasta, kuolee vuosittain likaisen veden ja puutteellisen sanitaation ja hygienian aiheuttamiin tauteihin. Myös kuivasanitaatiota hyödyntävään vesihuollon ja sanitaation suunnitteluun ja käyttöön ottoon onkin tarvetta erityisesti syrjäisillä alueilla ja maaseuduilla jo olemassa olevien viemäröinti- ja jätevedenpuhdistusratkaisujen ohelle.

– Suomella on tarjota kilpailukykyisiä ratkaisuja maailman vesi- ja sanitaatiohaasteisiin sekä tavoitteelliseen yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön. Meillä vahva vesiosaaminen yhdistyy innovatiiviseen IT-osaamiseen, luotettavaan teknologiaan ja ympäristöystävällisiin tuotantoprosesseihin. Yrityksemme tarjoavat ratkaisuja veden ja sen käytön kokonaisvaltaiseen hallintaan, mukaan lukien modernit kuivakäymäläjärjestelmät, Etelä-Afrikassa vieraillut kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo.

Kansliapäällikkö tapasi vesi- ja sanitaatioasioista vastaavan varaministeri Pamela Tshweten vieraillessaan Etelä-Afrikassa viime syksynä. Matkalla edistettiin suomalaisen ruoan sekä vesiosaamisen vientiä Etelä-Afrikkaan sekä keskusteltiin vesivarojen hallinnasta ja vesialan yhteistyössä. Vierailun aikana käydyissä keskusteluissa nousi vahvasti esille kuivakäymälöiden tarve ja suomalainen osaaminen vesi- ja sanitaatioasioissa. Delegaation mukana matkusti joukko suomalaisia vesisektorin yrityksiä ja vientiviranomaisia.

Lisätietoja:

Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies, +358 (0)295 162 123, etunimi.sukunimi@mmm.fi