Hyppää sisältöön
Media

Suomen elintarvikeketjun valvonta arvioitu asianmukaiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.3.2010 9.54
Tiedote -

Euroopan komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (Food and Veterinary Office, FVO) on arvioinut vuonna 2009 Suomen elintarvikeketjun valvonnan toimivuutta ja sitä, miten hyvin valvontajärjestelmämme vastaa yhteisölainsäädännön vaatimuksia. Maakohtaiset tarkastukset ovat Euroopan komission keino varmistaa yhteisölainsäädännön toimeenpano kaikissa jäsenvaltioissa ja samalla edistää yhdenmukaisia valvontakäytäntöjä eri maissa.

Tämä ns. yleistarkastus muodostui kahdeksasta sektorikohtaisesta tarkastusmatkasta, joiden yhteydessä arvioitiin näiden osa-alueiden valvontajärjestelyt sekä tarkistettiin Suomen elintarvikeketjun maaprofiili. Tarkastukset koskivat kasvinterveyttä, rehuvalvontaa, eläimistä saatavien elintarvikkeiden hygieniaa, elintarvikkeiden lisäaineita ja kontaktimateriaaleja, eläinten hyvinvointia, eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, eläinlääkkeiden käyttöä ja vierasainevalvontaa.

Tarkastuksissa selvitettiin toimivaltaisten viranomaisten kansallista järjestelmää, valvonnan käytettävissä olevia resursseja, toiminnan suunnitelmallisuutta ja hallinnollisten pakkokeinojen käyttöä.

Virallinen valvonta- ja laboratoriojärjestelmä arvioitiin Suomessa hyvin organisoiduiksi. Viranomaisten väliset vastuut ja toimivalta ovat selkeät. Yhteistyö ja koordinaatio sujuu yleisesti hyvin eri viranomaisten välillä. Kehittämiskohteeksi arvioitiin Aluehallintovirastojen sisäinen työnjako ja yhteistyö.

Puitteet valvonnalle arvioitiin yleisesti hyviksi, mutta valvontaa tekevää henkilöstöä on Suomessa erityisesti kuntatasolla liian vähän. Komission arvion mukaan tietyissä valvontatehtävissä, erityisesti eläinsuojeluvalvonnassa uuden eläinlääkintähuoltolain toimeenpanon odotetaan poistavan ongelman koskien paikallisten viranomaisten esteellisyyttä.

Valvontahenkilöstö on ammattitaitoista ja hyvin koulutettua. Tietojen päivitystarpeita on eräiden erikoisalueiden osalta.

Valvonnassa korostuu avoimuus ja samalla luottamuksellisista tiedoista huolehditaan hyvin. Julkisen ja yksityisen toiminnan joustava yhteistyö saa kiitosta. Ja samaa koskee valvonnan vuosiraportointia. Tietojärjestelmien kehityksen uskotaan helpottavan tiedonhallintaa ja tietojen keruuta kunnallisilta valvontaviranomaisilta. Toimijoiden ja valvontakohteiden rekisteröinti on asianmukaista, joskin elintarvikelaitosten hyväksyminen on ollut hidasta, eivätkä viranomaiset aina ole edellyttäneet kaikkien lainsäädännön vaatimusten täyttymistä.

Valvontaviranomaisilla on käytettävissään riittävä lainsäädännöllinen perusta ja Eviran ohjeet hallinnollisten pakkokeinojen käyttöön. Käytännön tasolla valvojat eivät kuitenkaan velvoita toimijoita korjaamaan havaitsemiaan puutteita riittävän tehokkaasti, eivätkä he valvo riittävästi asetettujen määräaikojen noudattamista. Uusintatarkastuksia tulisi tehdä tilanteen varmistamiseksi nykyistä nopeammin ja säännönmukaisemmin.

Lisätietoja:
ylijohtaja Matti Aho, MMM, p. 09 160 53380, 040 516 9857
pääjohtaja Jaana Husu-Kallio, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, p. 0400 291 910