Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Maa- ja metsätalousministeriön blogi

Yhteydet monipaikkaisuuden ja elinvoiman ehtona

Marianne Selkäinaho Julkaisupäivä 6.9.2021 14.04 Blogit MMM

Kuulun niihin, joille etätyö sopii loistavasti. Pidän työnteon vapaudesta ja rauhasta ja siitä ettei työtä tarvitse tehdä samaa seinää tuijottaen tai samaan pöytään nojaten.

Itselleni uusi ja tehokas ja inspiroiva työpiste tänä kesänä on ollut kasvihuone. Tavaksi on tullut käsitellä joitain hankalampia kysymyksiä ääneen ja puhuminenhan tunnetusti tekee hyvää kasveille. Välttämättä tomaatit ja chilit eivät ole osanneet minua suoraan auttaa, mutta ympäristönä suositeltava!

Monipaikkaisuus ei tietenkään tarkoita pelkästään sitä, että voin tehdä töitä maaseutukodissani, vaan se pitää sisällään hyvin monia eri muotoja. Parhaillaan käynnissä on paljon monipaikkaisuuteen liittyvää tutkimusta ja selvitystä ja tuloksia varmasti saadaan pian. Tutkija Timo Aro MDI:stä julkaisee säännöllisesti tilastoja eri kuntien vetovoimaisuudesta uusien asukkaiden ym. suhteen. Tuoreessa julkaisussa näkyvät muuttovoittoisimmat kunnat ns. korona-aikana. 

Muuttovoittoisimmat kunnat. Maan sisältä eniten muuttovoittoa saaneet kunnat korona-aikana (huhtikuu 2020 - kesäkuu 2021)

Suhteellista muuttovoittoa tarkasteltaessa huomaa selkeästi, miten hyvin ns. mökkipaikkakunnat ovat menestyneet. Kunnilla onkin ollut ja on edelleen paikka reagoida tilanteeseen. 

Toimiva yhteys on perusedellytys monipaikkaiselle ja paikkariippumattomalle työlle, myös mökkipaikkakunnalla. Se, mikä kenellekin on toimiva tai riittävän toimiva yhteys, riippuu monesta tekijästä. 

Kun olet tietyssä paikassa – esimerkiksi kotitoimistolla tai navetassa- valokuituyhteys tarjoaa varmimman yhteyden. Kiinteä yhteys ei tietenkään liiku perässäsi turuille ja toreille, saati pellolle robottitraktoria liikuttamaan. Tärkeää on saada perusinfra eli valokuituverkon kattavuus riittäväksi, jotta langattomilla yhteyksillä on edes mahdollisuus kehittyä. 

Käynnissä olevalla EU:n maaseuturahaston elpymisrahoituksella rahoitetaan vähintään 100 Mbit/s nopeudella toimivia symmetrisiä yhteyksiä. Tarkoitukseen varattu 16 miljoonaa euroa. Tämä alkoi heti ensimmäisellä hakukierroksella tuntua alimitoitetulta, kun emme rahoittajina olleet  osanneet varautua niin suureen kiinnostukseen kuin haussa ilmeni. Rahoitusta jäi kuitenkin myös toiselle hakukierrokselle, joka on vielä käynnissä syyskuun loppuun saakka.

Kirjoittaja työskentelee maaseutuylitarkastajana maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston maaseudun kehittämisyksikössä.
 

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.