Suomen luonnon päivä luomutiloilla ja vaelluskalakohteissa

Lauantai 25.8.2018

maa- ja metsätalousministeriö

Suomen luonnon päivä luomutiloilla ja vaelluskalakohteissa

Luomutilat kautta maan avaavat ovensa jälleen Suomen luonnon päivänä. Lisäksi voit tutustua vaelluskalakantojen elvyttämiseen virtavesien äärellä eripuolilla Suomea.

Kuudetta Suomen luonnon päivää vietetään elokuun viimeisenä lauantaina 25.8.2018. Tapahtuman tarkoituksena on iloita Suomen luonnosta ja luonnon tuomasta hyvinvoinnista. Maa- ja metsätalousministeriö yhdessä tilojen ja yhteistyökumppaniensa kanssa järjestää avoimet ovet luomutiloille ja kalakohteisiin eri puolilla maata.

Luomutilalla tuotetaan luomuruokaa

Luomutilat ovat 25.8. avoinna yleisölle noin klo 12-15. Tapahtuman tavoitteena on antaa kuluttajille ja tuottajille mahdollisuus tutustua luomutilan toimintaan aidossa ympäristössä. Katso Pro Luomun sivuilta lähin luomutilasi ja ota elokuun viimeisenä lauantaina suunta maalle tai kaupunkiviljelmälle!

Seuraa tapahtumaa Facebookissa

Vaelluskalat tutuksi Oulussa, Lieksassa ja Raaseporissa Mustionjoella

Luonnon päivänä vesiluonnon ystävät kutsutaan tutustumaan luonnonkalakantojen elvyttämiseen. Vaelluskala-aiheisia tapahtumia järjestetään Oulun Hupisaarilla, Lieksan satamassa sekä Mustionjoella Billnäsissä ja Åminneforsissa. 

Oulun Hupisaarilla tutustutaan urbaanien purojen kunnostukseen

Oulun Hupisaarten vehreällä puistoalueella risteilee lähes kaksi kilometriä pieniä kaupunkipuroja. Pian puroihin saattaa nousta kutemaan uhanalainen meritaimen. Luonnon päivän tutustutaan purojen kunnostukseen ja kuullaan muun muassa maa- ja metsätalousministeriön, Luonnonvarakeskuksen ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen asiantuntijoiden esityksiä kalakantojen palauttamisesta. Lue lisää Suomen luonnon päivän verkkosivuilta.

Paikka: Ainolanpolku 1, Oulu
Aika: 25.8. klo 12-15
Yhteystiedot:
kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, Oulun kaupunki p. 044 703 2151, heikki.pulkkinen(at)ouka.fi

Lieksan satamassa perehdytään järvilohikannan elvyttämiseen

Luonnon päivänä asiantuntijat kertovat Lieksan satamassa, kuinka Lieksanjoen järvilohi- ja järvitaimenkantaa elvytetään. Kutusorakoita ja poikasalueita kunnostetaan kaivinkoneen ja helikopterin avulla sekä talkootyönä. Lisäksi vesistöön on istutettu poikaisia ja alueella on tehty emokalojen ylisiirtoja. Tapahtuma järjestetään Lieksan kalamarkkinoiden yhteydessä. Päivän aikana järjestetään Lieksanjokeen kuuluvan Naarajoen kunnostetuille koskialuille kaksi bussiretkeä, joille voille ilmoittautua Lieksan satamassa klo 7.30 alkaen Pielisen kalatusalueen markkinapaikalla (sataman keskusaukio, laiturin edessä). Ensimmäinen retki alkaa klo 8.15 ja toinen klo 11.15. Lue lisää Suomen luonnon päivän verkkosivuilta

Paikka: Braheantie 14, Lieksa
Aika: 25.8. klo 8-14
Yhteystiedot:
johtava kalatalousasiantuntija, Timo Turunen, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalvelut, p. 0295 026 112, timo.turunen(at)ely-keskus.fi
projektipäällikkö Niilo Valkonen, Pohjois-Karjalan liitto, p. 045 875 3735, niilo.valkonen(at)pohjois-karjala.fi

Raaseporin Åminneforsissa ja Billnäsissä esitellään kalatietä

Mustionjoen Åminneforsin ja Billnäsin kalateiden rakennustyöt ovat käynnistyneet toukokuussa. Kalatiet mahdollistavat vaelluskalojen nousun voimalaitoksen patojen ohi kalojen luontaisille lisääntymisalueille. Kalatiehanketta esitellään maastossa. Kohteissa liikkuminen erittäin suurta varovaisuutta noudattaen. Lue lisää Åminneforsin ja Billnäsin tapahtumasta Suomen luonnon päivän verkkosivuilta.

Paikka: Åminneforsin voimala, Valssaamontie 17, Åminnefors
Aika: 25.8. klo 12-13
Paikka: Billnäsin voimala, Vasarasepäntie 30, Billnäs
Aika: 25.8. klo 13.30-14.30
Yhteystiedot:
vastaava katupäällikkö Piia Nordström, Raasepori, p. 019 2893852, piia.nordstrom(at)raseborg.fi

Virtavesitapahtumia koordinoivat maa- ja metsätalousministeriön kanssa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalastuspalvelut, Luonnonvarakeskus, Oulun kaupunki, Lieksan kaupunkikeskusyhdistys ry, Ruunaan kalastusalue ja Pielisen kalastusalue, Raaseporin kaupunki, Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry sekä muut yhteistyökumppanit. Hupisaarten purojen, Lieksanjoen ja Mustionjoen kunnostus kuuluvat hallituksen vaelluskalojen kärkihankkeeseen, jossa elvytetään kalakantoja useissa kohteissa eripuolilla Suomea.

Tervetuloa!

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Anna Salminen, p. 050 358 8793 (luomutilat)
Virpi Komulainen, p. 029 516 2110 (virtavesikohteet)
etunimi.sukunimi@mmm.fi

 

Kohderyhmät: julkinen hallinto, media, kansalaiset, järjestöt ja yhteisöt