EU:n yhteisen maatalouspolitiikan valmistelu etenee yksityiskohtiin
Euroopan unionin jäsenmaiden yhteisen maatalouspolitiikan uudistaminen etenee tiukassa aikataulussa. Komission viime lokakuussa julkaisemaa lainsäädäntöehdotusta on käsitelty paljon neuvoston työryhmissä. Lähes kaikista ehdotuksista on saatu EU:n puheenjohtajavaltio Tanskan muokkaamia uusia versioita ja keskustelussa on siirrytty aiempaa yksityiskohtaisempaan käsittelytapaan.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen totesi perjantaina maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä sidosryhmätilaisuudessa Helsingissä, että edessä on maatalouspolitiikan näkökulmasta haasteellinen aika. Keskustelutilaisuuteen Säätytalolla osallistui liki satapäinen joukko maatalouden asiantuntijoita.
Uudistuksen tärkeimmät poliittiset neuvottelukysymykset liittyvät EU:n kokonaan maksamien suorien tukien jakoon jäsenmaiden välillä, suorien tukien järjestelmän muuttamiseen kohti alueellista tasatukea kaikissa jäsenmaissa sekä suorien tukien viherryttämiseen. Lisäksi neuvotteluissa käsitellään sokerin tuotantokiintiöiden poistamista, maaseudun kehittämispolitiikan sisältöä ja maaseudun kehittämisvarojen jakoa jäsenmaiden välillä sekä yhteisen maatalouspolitiikan yksinkertaistamista.
"Näissä pääkysymyksissä on tapahtunut edistystä Tanskan puheenjohtajakaudella neuvostossa ja Euroopan parlamentissa. Muutokset komission esitykseen ovat oikeansuuntaisia, mutta toistaiseksi Suomen kannalta vielä riittämättömiä", Koskinen sanoo.
Yhteisen maatalouspolitiikan uudistus on tarkoitus saada voimaan vuoden 2014 aikana. Euroopan parlamentti ja neuvosto päättävät yhdessä tulevasta yhteisen maatalouspolitiikan lainsäädännöstä. Uudistusta koskevista asetusehdotuksista on saatu alustavia parlamentin mietintöluonnoksia ja Euroopan parlamentin jäsenet voivat esittää niihin muutosehdotuksia heinäkuun puoleen väliin saakka. Parlamentin maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta äänestänee lopullisesta mietinnöstään vasta loppusyksyllä 2012. Täysistuntokäsittely saattaa siirtyä vuoden 2013 puolelle. Neuvoston ja parlamentin yhteinen kanta uudistukseen voidaan vahvistaa vasta tämän jälkeen.
Vuosien 2014-2020 rahoituskehystä koskevilla päätöksillä on keskeinen merkitys yhteisessä maatalouspolitiikassa. Todennäköisesti uudistuksen lopullisesta sisällöstä voidaan päättää vasta sitten, kun ratkaisu tulevista rahoituskehyksistä on tehty. Rahoituskehyksistä keskustellaan seuraavan kerran Eurooppa-neuvostossa kesäkuun 2012 lopussa, mutta päätöksiä on luvassa aikaisintaan loppuvuodesta 2012.
MMM:n CAP-tilaisuuden alustukset löytyvät ministeriön CAP2020-sivustolta: http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/cap2020/keskustelutilaisuus8.6.2012.html
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, 0295 16 2254
maatalousneuvos Kari Valonen, 0295 16 2269