Hyppää sisältöön
Media

Elintarvikelainsäädännön soveltamiseen tarvitaan lisää ohjeistusta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.1.2008 12.07
Tiedote -

Elintarvikelainsäädännön soveltaminen aiheuttaa ongelmia pienissä ja keskisuurissa elintarvikealan yrityksissä. Yrittäjien mielestä erityisen ongelmallisia ovat valvontamaksut sekä tuotantotilojen sijoitteluun, kulkureitteihin, rakenteisiin ja kunnossapitoon liittyvät lainsäädännön vaatimukset. Yli 70 % kaikista vastanneista yrityksistä piti kuitenkin lainsäädännön vaatimuksia oleellisina elintarviketurvallisuuden kannalta. Tulokset käyvät ilmi Helsingin yliopiston maa- ja metsätalousministeriön ja yrittäjyyden politiikkaohjelman toimeksiannosta tekemästä tutkimuksesta. Tutkimus perustuu 904 liha- ja kala-alan laitokselle syksyllä 2006 tehtyyn kyselyyn.

Tutkimuksen tulosten perusteella elintarvikelainsäädäntö tuottaa enemmän hankaluuksia pienille yrityksille ja mikroyrityksille kuin keskisuurille ja suurille yrityksille. Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta yrittäjästä piti lainsäädäntöä vaikeaselkoisena. Yrittäjät mainitsivat tarvitsevansa eniten neuvontaa elintarvikelainsäädännön vaatimuksista ja niiden täyttämisestä käytännön toiminnassa. Yritykset saavat neuvontaa lähinnä paikalliselta elintarvikeviranomaiselta.

Laitosten näkemykset oman toimintansa tulevaisuudesta olivat pääosin myönteisiä ja luottavaisia. Yli 10 henkilöä työllistävistä yrityksistä yli puolet aikoi investoida seuraavan kolmen vuoden aikana. Toiminnan lopettamista mietti vain muutama yritys.

Tutkijat suosittelevat, että elintarvikelainsäädännön soveltamisesta annettaisiin lisää ohjeita paikallisviranomaisille. Yrittäjät tarvitsevat myös selventävää ohjeistusta siitä,mihin lainsäädännön vaatimuksilla pyritään. Erityisesti pienyritykset tarvitsevat lisää EY-lainsäädännön mukaisia hyvän käytännön ohjeita. Koulutusta ja neuvontaa elintarvikelainsäädännöstä tarvitaan yrittäjien ja valvojien lisäksi yritysrahoituksesta vastaaville tahoille.

Lisätietoja:
Tutkija, ELL Nina Kaario, 044 374 0470
Elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, maa- ja metsätalousministeriö, 050 367 1039

Julkaisu verkossa: