Elintarvikeyritysten ilmoittaminen helpottuu
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen, joka keventää olennaisesti elintarvikeyritysten perustamiseen liittyvää byrokratiaa siten, että huoneistojen hyväksymisestä siirrytään ilmoitusmenettelyyn. Ilmoituksen tarkoituksena on jatkossa ainoastaan kertoa elintarvikevalvonnalle missä, miten ja kenen nimissä elintarvikealan toiminta käynnistyy. Elintarvikehuoneiston perustiedot kirjataan koko maata koskevaan valvontakohdetietokantaan, minkä jälkeen kirjaus vahvistetaan ilmoittajalle.
Asetuksella annetaan syyskuun alussa voimaan astuviin elintarvikelain (23/2006) muutoksiin (352/2011) liittyviä toimeenpanosäännöksiä, jotka koskevat alkutuotantopaikan sekä elintarvikehuoneiston ilmoituksen sisältöä sekä tekotapaa, elintarvikehuoneiston ilmoituksen viranomaiskäsittelyä sekä laitoksen hyväksymishakemuksen sisältöä, tekotapaa sekä mahdollisen hyväksymispäätöksen sisältöä. Asetuksessa säädetään myös eräistä elintarvikevalvonnan tehtäviä hoitavien viranhaltijoiden kelpoisuusehdoista.
Asetuksessa kevennetään myös laitosten hyväksymishakemuksen sisältöä niin, että hakemuksessa kysytään jatkossa ainoastaan tietoja, joita toiminnan hyväksyminen vähintään edellyttää. Mihinkään elintarvikealan ilmoitukseen tai hakemukseen ei enää tarvitse liittää omavalvontasuunnitelmaa, sillä niiden hyväksymisestä luovutaan elintarvikelain muutoksen astuessa voimaan.
Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan mitä tahansa rakennusta tai huoneistoa tai niiden osaa taikka muuta ulko- tai sisätilaa, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään. Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsitteleviä elintarvikehuoneistoja kutsutaan laitoksiksi. Niitä on maassamme vajaa tuhat, muita elintarvikehuoneistoja noin 50 000.
Viranhaltijoiden kelpoisuusehdot säilyvät ennallaan. Maidontuotantotiloja valvoo kuntaan virkasuhteessa oleva eläinlääkäri. Kananmunanpakkaamojen valvonnasta vastaa kuntaan virkasuhteessa oleva eläinlääkäri, mutta varsinaisen valvonnan voi suorittaa paikan päällä esimerkiksi kunnan terveystarkastaja. Teurastamojen, riistan käsittelylaitosten ja leikkaamojen valvonnasta ja lihantarkastuksesta vastaa asetuksen mukaan virkasuhteessa oleva eläinlääkäri.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm puh. 050 524 5761,
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi puh. 050 367 1039