Husu-Kallio: Myös maaseutu ponnistaa monikulttuurisuudesta
– Myös maaseutu ponnistaa monikulttuurisuudesta. Maaseudulla tarvitaan kuitenkin toimia, jotta tekijät ja tarvitsijat kohtaavat ja yhteistyö ja -elo sujuu, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio totesi Vastaanottava maaseutu -seminaarin avauspuheenvuorossa.
Perjantaina 22. tammikuuta järjestetty Vastaanottava maaseutu -seminaari tarjosi vastauksia muun muassa siihen, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia maahanmuutto tuo maaseudulle.
Maaseutuohjelma apuna maahanmuuttajien kotouttamisessa
Kaikki panokset maahanmuuttajien kotouttamisessa ovat tarpeen. Apuna on myös EU:n hankerahoitus. Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma2014–2020 tarjoaa mahdollisuuksia kotouttamiseen erityisesti yhteisöllisestä näkökulmasta.
– On tärkeää pohtia, miten uudet asukkaat saadaan osaksi sitä paikkakuntaa, jonne he ovat tulleet. Maaseutuohjelman kautta voidaan rahoittaa muun muassa verkostoitumista, kulttuuri-, kieli- ja tapakoulutusta sekä harrastustoimintaa. Lisäksi hankkeilla rakennetaan maahanmuuttajien ja yrittäjien yhteistyötä ja kevennetään mahdollista kulttuurikynnystä. Yhteisöllisyyttä voidaan pyrkiä lisäämään muun muassa järjestämällä tapahtumia, joihin kutsutaan mukaan niitä ihmisiä, jotka jäävät jostakin syystä helposti muuten ulkopuolisiksi, maaseutuylitarkastaja Marianne Selkäinaho kertoi.
Tukea kehittämishankkeisiin voivat hakea julkisoikeudelliset ja yksityisoikeudelliset yhteisöt, kuten muun muassa kunnat, yhdistykset, järjestöt ja osuuskunnat. Tukea haetaan ELY-keskuksista ja Leader-ryhmistä.
Punkalaitumen malli suunnannäyttäjänä
Yksi maaseutuohjelmasta rahoitetuista hankkeista toimii menestyksekkäästi Punkalaitumella. Hyviä käytäntöjä on levitetty Punkalaitumelta jo yli sadalle paikkakunnalle Suomessa.
– Kotouttamistyön ansiosta maahanmuuttajat jäävät paikkakunnalle asumaan, yrittämään ja tekemään työtä. Kun työnantajien kanssa päästiin ensimmäisen kynnyksen yli, heidän oma asennoitumisensa muuttui täysin. Avoin keskustelu on avain kaikkeen, Maahanmuuttajat kylille -hankkeen vetäjä Maarit Tiittanen korostaa.
Kotouttamishankkeen myötä Punkalaitumelle ovat jääneet myös Myanmarista pakolaisia saapuneet Kyi Kyi Kying ja Eh Ler Bleh.
– Saavuimme Punkalaitumelle vuonna 2008. Kaikki Suomessa oli meille uutta: oli kylmä emmekä tienneet mikä on suihku tai miten hella toimii. Nyt meillä on tutkinnot, työpaikat, omakotitalo ja lapset opiskelemassa. Olemme saaneet Suomessa kaiken sen, mistä pystyimme aiemmin vain haaveilemaan. Toivottavasti saamme tänä vuonna myös Suomen kansalaisuuden, Ler Bleh totesi.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Maaseutuylitarkastaja, Marianne Selkäinaho, p. 02951 62218, etunimi.sukunimi@mmm.fi
Lisätietoja maaseutuohjelman mahdollisuuksista kotouttamistyössä:
ELY-keskukset ja Leader-ryhmät