Hyljekorvausten maksaminen ammattikalastajille käynnistyy
Euroopan komissio on hyväksynyt Suomen elinkeinokalatalouden toimintaohjelman vuosille 2007–2013. Toimintaohjelmasta voidaan myöntää tukea merikalastuksen, vesiviljelyn, sisävesikalastuksen, kalanjalostuksen ja kalan tukkukaupan investointeihin sekä alan kehittämis- ja infrastruktuurihankkeisiin. Osana toimintaohjelmaa käynnistyy hyljekorvausten maksaminen ammattikalastajille.
Toimintaohjelman julkinen kokonaisrahoitus on yhteensä noin 92 miljoonaa euroa, josta 43 prosenttia on Euroopan kalatalousrahaston (EKTR) EU-rahoitusta. Lisäksi ohjelmassa arvioidaan kertyvän yksityistä rahoitusosuutta yhteensä noin 70 miljoonaa euroa.
Toimintaohjelman avulla kohdennetaan tuet parhaalla mahdollisella tavalla alan myönteisen kehityksen jatkumiseksi ja kannattavan yritystoiminnan edellytysten paranemiseksi. Elinkeinokalatalouden kokonaistyöllistävyys nousi aiemman ohjelmakauden aikana 2 900:sta noin 3 300 työntekijään.
Elinkeinokalatalouden myönteisestä kokonaiskehityksestä huolimatta alkutuotanto ja erityisesti ammattikalastus painivat vakavien kannattavuusongelmien kanssa. Suurimpana ongelmana ovat hylkeiden saaliille ja pyydyksille aiheuttamat vahingot, joiden takia ammattikalastusta ei voi harjoittaa tietyillä alueilla. Tästä johtuen Suomi on neuvotellut komission kanssa mahdollisuuden maksaa toimintaohjelmasta eräänlaista hylkeiden sietopalkkiota vuosina 2008–2015 niille ammattikalastajille, jotka ovat sitoutuneet Itämeren hylkeiden hoitosuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin.
Palkkiota maksetaan niille ammattikalastajille, jotka jatkavat ammattikalastusta hylkeiden aiheuttamista haitoista huolimatta. Palkkion perusteena on ammattikalastajan rannikkokalastussaaliin arvo. Sietopalkkio voi olla enintään puolet saaliin arvosta ja suurimmillaan kalastajakohtainen palkkio voi olla 15 000 euroa vuodessa. Koko järjestelmän kustannusvaikutuksiksi on arvioitu 10–13 miljoonaa euroa.
Ammattikalastajien keski-ikä nousee ja määrä vähenee. Osaavien ammattikalastajien vähyys voi pahimmillaan johtaa kotimaisen lähikalan häviämiseen kauppojen tiskeiltä. Ammattitaitoisten ja innovatiivisten nuorten yrittäjien saamiseksi alalle on käynnistymässä mestari-kisälli -koulutus. Halukkaita mestari-kisälli -pareja haetaan parhaillaan. Mallissa tuetaan mestaria tämän välittäessä osaamistaan kisällille ja kisällin kouluttautumista alalle. Kisälli saa erillisen yrittäjän kouluttautumispalkkion, jos hän aloittaa yritystoiminnan ja jatkaa sitä edelleen määrätyn ajan kuluttua.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
kalastusneuvos Markku Aro, puh (09) 160 53361, 040 740 2387
ylitarkastaja Risto Lampinen, puh. (09) 160 52904, 040 517 4088