Kasvinsuojeluaineiden uudesta asetuksesta syntyi sopu
Neuvosto, parlamentti ja komissio ovat tänään päässeet sopuun kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamista koskevasta uudesta EU-asetuksesta ja kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön direktiivistä runsaan kahden vuoden neuvottelujen jälkeen. Neuvottelutulos vahvistetaan, kun parlamentti äänestää ratkaisusta tammikuun lopulla ja neuvosto tekee sen jälkeen asiasta virallisen päätöksen.
Tässä ratkaisussa Suomen näkemykset otettiin huomioon, joten Suomi tuki kompromissia. Uusi asetus mahdollistaa ihmisten ja eläinten terveyden korkean suojatason ylläpitämisen. Asetus tehostaa sisämarkkinoiden toimivuutta yhtenäistämällä sääntöjä, joilla kasvinsuojeluaineita tuodaan markkinoille ja edelleen parantaa maataloustuotannon edellytyksiä.
Asetus koskee kasvinsuojeluaineiden hyväksymistä ja korostaa valmisteiden vastavuoroista hyväksymistä, jossa jäsenmaa voi hyväksyä valmisteen käyttäen hyväkseen toisessa jäsenmaassa tehtyä hyväksymispäätöstä. Tavoitteena on tehostaa hyväksymisjärjestelmää poistamalla päällekkäistä työtä.
Asetukseen on uutena lisätty tehoaineiden hyväksymiskriteerit. Tehoaineiden tulee täyttää nämä kriteerit ennen kuin normaali riskinarviointi aloitetaan. Hyväksymiskriteerit koskevat sekä tehoaineiden terveys- että ympäristöominaisuuksia.
Hyväksymiskriteereillä jätetään hyväksymättä esimerkiksi syöpää aiheuttavat, mutageeniset ja lisääntymismyrkyllisyyttä aiheuttavat aineet (CMR-aineet) sekä nk. PBT (erittäin pysyvät, kertyvät ja myrkylliset) ja POP-aineet (pysyvät orgaaniset saastuttajat).
EU on jaettu asetuksessa kolmeen vyöhykkeeseen. Suomi kuuluu pohjoiseen vyöhykkeeseen yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden kanssa.
Vyöhykkeen sisällä yksi jäsenmaa arvioi hakemuksen kasvinsuojeluaineen hyväksymisestä, jonka jälkeen muut voivat vastavuoroisesti tunnustaa arvioinnin tehneen maan päätöksen/hyväksymisen.
Uusi asetus korvaa voimassa olevan kasvinsuojeluainedirektiivin. Kasvinsuojeluaineet hyväksytään edelleen kansallisesti sen jälkeen, kun niiden sisältämät tehoaineet on hyväksytty EU:ssa.
Direktiivin tavoitteena on vähentää kasvinsuojeluaineisiin liittyviä riskejä. Direktiivin mukaan jäsenmaat asettavat tavoitteet kasvinsuojeluaineisiin liittyvien riskien vähentämiseksi ja valitsemilleen ongelmallisille valmisteille myös määrälliset tavoitteet käytön vähentämiseksi. Direktiivi edellyttää myös suomalaisille viljelijöille jo ympäristötuesta tuttua käyttäjien koulutusta ja ruiskutuskaluston testausta. Meille tutut tasapainoisen kasvinsuojelun ohjeet vastaavat myös pitkälle direktiivin periaatteita integroidusta torjunnasta. Uutta on jakelijoiden ja myyjien kouluttaminen sekä tiedottaminen kaikille käyttäjille kasvinsuojeluaineista.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ylitarkastaja Tove Jern, p. (09) 1605 4241, 040 540 0822