Hyppää sisältöön
Media

Metsänomistajien tavoitteita ja odotuksia selvitetään laajalla kyselyllä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.2.2019 14.27
Uutinen

Ilmastonmuutos ja uudet investoinnit metsäalalle ovat nostaneet metsät laajasti yleiseen keskusteluun, ja Suomen metsistä puhutaan usein yhteisenä kansallisvarallisuutena. Suurimman osan Suomen laajoista metsistä omistavat kuitenkin tavalliset perheet, jotka päättävät itse siitä, miten he metsiänsä hoitavat. Millaisia nämä noin 350 000 perhemetsätilaa ja niiden yli 600 000 metsänomistajaa ovat, sitä selvitetään nyt laajalla kyselytutkimuksella, jota myös maa- ja metsätalousministeriö osaltaan rahoittaa.

Edellinen suuri valtakunnallinen metsänomistajatutkimus tehtiin vuonna 2009. Kymmenessä vuodessa säädökset ja organisaatiot ovat muuttuneet, kilpailu vapautunut, metsänhoitomenetelmät kehittyneet ja metsänomistajien käytössä on nyt myös laaja valikoima digitaalisia palveluja. Uudelle tiedolle on siis tarvetta.

Metsänomistaja 2020 -tutkimusta johtaa Helsingin yliopisto ja siinä ovat mukana Luonnonvarakeskus, Pellervon taloustutkimus ja Työtehoseura. Vastaajiksi on arvottu noin 16 000 erilaista metsänomistajaa ympäri Suomea. Tuloksia kyselystä on luvassa vuonna 2020.

Tilat pienehköjä omistus hajaantunut

Perhemetsätilat ovat tyypillisesti varsin pieniä, niiden keskikoko on 30 hehtaaria. Omistajakunnassa näkyvät samat kehitystrendit kuin muussakin yhteiskunnassa: kaupungistuminen, ikääntyminen ja koulutuksen lisääntyminen.

Yhä useampi metsänomistaja asuu nykyään kaupungissa, kaukana omistamastaan metsästä, ja saa pääasiallisen elatuksensa muusta kuin maa- ja metsätaloudesta. Metsänomistajien vaikutusvalta Suomen metsien hoitoon ja kuntoon on siitä huolimatta merkittävä.

– Kolme tasakymmeniin pyöristettyä lukua kuvaa hyvin perhemetsänomistajien merkitystä. He omistavat metsämaasta 60 %, puuston kasvusta 70 % ja myyvät teollisuudelle 80 % sen tarvitsemasta kotimaisesta puusta, havainnollistaa tutkija Harri Hänninen Luonnonvarakeskuksesta.
 
– Metsiin liittyvistä tavoitteista ja niiden toteuttamisesta päättävät metsänomistajat omien tavoitteittensa ja mieltymystensä sekä markkinatalouden kysynnän ja tarjonnan lakien pohjalta, sanoo metsäneuvos Marja Kokkonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Näitä tavoitteita, arvoja ja odotuksia pyrimme nyt kaikki yhdessä selvittämään tällä laajalla tutkimuksella, hän jatkaa. Kun tulokset aikanaan valmistuvat, tiedämme enemmän ja voimme suunnata politiikkatoimia hyvän yksityismetsätalouden toimintaympäristön luomiseksi.

Metsänomistaja 2020 –tutkimus (hankesivu Helsingin yliopiston portaalissa)
Millainen on metsänomistaja vuosimallia 2020? (Suomen metsäkeskuksen uutinen 19.2.2019)

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriössä:
metsäneuvos Marja Kokkonen, p. 029 516 2444
ylijohtaja Juha S. Niemelä, p. 029 516 2009
Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@mmm.fi