Myrskyissä kaatui puita noin 120 miljoonan euron arvosta
Joulukuun 26. - 28. päivien myrskyissä on eri puolilla Suomea vaurioitunut ja kaatunut puustoa lähes 3,5 miljoonaa kuutiometriä eli noin 120 miljoonan euron arvosta. Pahimmat tuhot aiheutti Tapani-myrsky, joka riehui pääasiassa Länsi-Suomessa. Hannu-myrsky teki tuhojaan seuraavana päivänä lähinnä Itä-Suomessa.
Lounais-Suomessa puustoa kaatui Pomarkusta Perniöön ulottuvalla alueella yli miljoona kuutiometriä, lähes 40 miljoonan euron arvosta. Pahimpia tuhoalueita ovat Säkylän ja Huittisten seudut. Hämeen-Uudenmaan alueella vahingot ovat myös lähes 1,0 miljoona kuutiometriä painottuen Forssan, Tammelan, Läntisen Uudenmaan ja Jokiläänin alueille. Pirkanmaalla tuhot ovat noin 0,5 miljoonaa kuutiometriä pahimman tuhoalueen ollessa Vammalasta Forssaan suuntautuva alue. Etelä-Pohjanmaalla puustoa kaatui 0,2 - 0,3 miljoonaa kuutiometriä. Tuhot painottuivat Isojoen, Karijoen ja Teuvan suunnalle. Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla puita on kaatunut hajanaisesti yhteensä 0,3 - 0,6 miljoonan kuutiometrin verran. Puita on kaatunut eniten aukeiden alueiden reunoilla, järvien rannoilla sekä tuoreilla harvennushakkuualoilla.
Myrskyssä kaatuneen ja vahingoittuneen puuston myyntiarvo on pienempi kuin normaalisti pystyyn myytävän puuston arvo. Arvon aleneminen johtuu kohonneista korjuukustannuksista, tuhoutuneista metsään jäävistä puista ja puun osista sekä puutavaran laadun heikkenemisestä ja tästä johtuvasta hinnan laskusta. Tyypillisesti myyntiarvon menetykset ovat 15 - 25 prosenttia. Tämän viikon myrskyistä on seurannut 25 - 30 miljoonan euron myyntitulojen menetykset metsänomistajille.
Tuhoarvio perustuu metsäkeskusten yhteistyössä muiden metsäalan toimijoiden kanssa tekemään, paikallistuntemukseen perustuvaan tuhokartoitukseen.
Maa- ja metsätalousministeriö arvioi tämän jälkeen yhdessä metsäkeskusten ja Maanmittauslaitoksen kanssa, onko tarpeen käynnistää tuhoalueiden ilmakuvaus. Jos ilmakuvaus katsotaan tarpeelliseksi ja se on sään puolesta mahdollista toteuttaa, ovat kuvat kaikkien käytettävissä. Mahdollinen ilmakuvaus kohdistetaan pahimmin kärsineille alueille.
Metsää tuhoalueella omistavan kannattaa olla yhteydessä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen, metsäpalveluyrittäjään tai metsäyhtiöön jatkotoimia varten. Alueellisten metsäkeskusten viranomaiset ovat antaneet poikkeusolosuhteisiin liittyviä määräyksiä hakkuista ilmoittamisesta, niiden aloittamisesta ja erityiskohteiden huomioon ottamisesta myrskypuita korjattaessa.
Edellisen kerran Suomen metsiä runtelivat Asta-, Veera-, Lahja- ja Sylvi-myrskyt vuoden 2010 heinä-elokuun vaihteessa. Metsäntutkimuslaitoksen tekemän arvion mukaan tuolloin kaatui kaikkiaan 8,1 miljoonaa kuutiometriä puuta. Näitä myrskypuita on korjattu viime kesään saakka. Marraskuun 2001 Pyry- ja Janika -myrskyt kaatoivat puolestaan yli seitsemän miljoonaa kuutiometriä puuta.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen, 040 751 8436
ylitarkastaja Sanna Paanukoski, 040 771 4113 (ei 2.-5.1.2012)
Lisätietoja metsäkeskuksesta:
metsätuhoyhdyshenkilö Yrjö Niskanen, 0400 653 863
Alueellisten metsäkeskusten valmiuspäälliköt
Lounais-Suomi: Juhani Soukainen, 040 525 3224
Pirkanmaa: Veikko Iittainen, 040544 8030
Häme-Uusimaa: Jouni Rantala, 040 7004 115
Metsäkeskusten myrskytuhosivusto: www.metsatuhovalmius.fi