Pienten elintarvikeyritysten byrokratia kevenee
Pienten elintarvikeyritysten byrokratiataakka kevenee, valvonnan riskiperusteisuus lisääntyy ja lihantarkastusmaksuja kohtuullistetaan syyskuun alusta. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lakimuutos perjantaina 8.4.2011. Muutokset astuvat voimaan 1.9.2011.
Lakimuutoksen myötä elintarvikeyritysten velvollisuus hakea viranomaisilta ennakkohyväksyntä toiminnalleen poistuu. Hyväksymisen sijaan aloittavan tai toimintaansa olennaisesti muuttavan yrityksen tulee tehdä asiasta ilmoitus vähintään neljä viikkoa etukäteen. Nykyisenkaltaisen hyväksymismenettelyn piiriin jäävät ainoastaan eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät laitokset. Lisäksi elintarvikeyritysten ei tarvitse enää hyväksyttää viranomaisilla omavalvontasuunnitelmaansa.
Kaikkein pienimmät toimijat, kuten yksityishenkilöiden tai harrastekerhojen vähäinen elintarvikkeiden myynti tai tarjoilu, vapautetaan ilmoitusvelvollisuudesta. Alkutuotannon tuotteiden vähäisen suoramyynnin tilalla tai paikallisessa vähittäismyynnissä katsotaan kuuluvan alkutuotantoon, eikä siitä enää tarvitse tehdä erillistä elintarvikehuoneisto-ilmoitusta.
Pienimuotoista maidon suoramyyntiä tiloilta helpotetaan lakimuutokseen perustuvalla asetuksella. Tinkimaitoa saa luovuttaa tilalta ilman elintarvikehuoneiston hyväksyntää suoraan kuluttajalle enintään 2500 kiloa vuodessa ja tämän lisäksi tilat voisivat myös luovuttaa 2500 kiloa ternimaitoa sekä toimittaa kauppaan 2500 kiloa ternimaitoa. Parhaillaan asiantuntijat selvittävät, olisiko tätä suuremman maitomäärän myynti mahdollista kevennetyllä menettelyllä. Suurempia eriä myyvien tilojen osalta hyväksymismenettely säilyy ennallaan. Huoneistoja koskevia vaatimuksia kevennetään syyskuun alussa voimaan tulevassa laitosasetuksessa.
Pienteurastamojen ja riistankäsittelylaitosten valvonta siirtyy kunnilta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vastuulle. Evira voi edelleen hankkia lihantarkastuksen kunnilta sopimuksen perusteella. Samalla valtio kohtuullistaa pienteurastamojen ja riistankäsittelylaitosten lihantarkastusmaksuja vuosittain 600 000 eurolla.
Muutoksella lisätään valvonnan riskiperusteisuutta ja kohdennetaan tarkastuksia entistä paremmin. Valvonnan avoimuutta lisätään säätämällä valvontatulosten julkistamisesta, josta parhaillaan on jo menossa Oiva-kokeilu kuudella paikkakunnalla. Käytännössä valvonnasta kertova todistus tulee käyttöön vasta vuonna 2012 kokeilun päätyttyä ja Eviran hyväksyttyä asiaa koskevat määräykset.
Osana elintarvikelain muutoksen toimeenpanoa tullaan ennen syksyä uusimaan suurin osa niistä kansallisista asetuksista, joissa annetaan tarkempia määräyksiä elintarvikevalvonnasta sekä elintarvikealan hygieniavaatimuksista.
Esiselvitys elintarviketurvallisuuteen liittyvästä valvonnasta valmistui
Maa- ja metsätalousministeriön tilaama, tohtori Jorma Hirnin laatima esiselvitys elintarviketurvallisuuteen liittyvän valvonnan toteuttamisesta Suomessa luovutettiin maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle 5.4.2011. Esiselvityksen mukaan valvontajärjestelmä on hyvin organisoitu, mutta siihen liittyy raskas sopimusjärjestelmä ja epäselvyyksiä toimivallassa. Selvityshenkilö katsoo, että ympäristöterveydenhuollon valvontatehtävät sopivat huonosti kunnille, sillä ne joutuvat valvomaan myös omia toimintojaan.
Selvityshenkilö ehdottaa koko ympäristöterveydenhuollon kehittämistä ja jo tehtyjen uudistusten arviointia seuraavalla hallituskaudella. Tarvittaessa voitaisiin elintarvikevalvonnassa käynnistää oma kokeiluhanke. Valvonnan keskittämiseen ja tehostamiseen liittyviä toimia selvityshenkilö ehdottaa toteutettaviksi arvioinnin valmistuttua vuoden 2015 jälkeen.
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Veli-Mikko Niemi, puh. 09 160 52211, 050 367 1039
eläinlääkintöylitarkastaja Sebastian Hielm, puh. 09 160 53126, 050 524 5761