Ruokajärjestelmän tulevaisuuskuva kirvoitti vilkkaaseen ajatusten vaihtoon
Miltä näyttää ruokajärjestelmän toimintaympäristö kymmenen vuoden kuluttua? Ruoka-alan ammattilaisista ja ketjun ulkopuolisista asiantuntijoista koottu Yhteinen ruokapöytä kokoontui 26.2. puheenjohtajansa vuorineuvos Reijo Karhisen johdolla määrittämään yhteistä tulevaisuuskuvaa.
Pöydän ääressä käytiin vilkas keskustelu, jonka tulokset kootaan yhteiseksi näkemykseksi ruokajärjestelmän tulevaisuuskuvasta vuonna 2030. Työ viimeistellään huhtikuun lopun kokouksessa, jonka jälkeen keskustelufoorumin työn on tarkoitus edetä tavoitetilan määrittämiseen ja luoda strategia sen saavuttamiseksi.
Kokouksen alkuun kuultiin maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän ajankohtaiskatsaus ruokasektorin nykytilanteesta.
– Ruokajärjestelmän tulevaisuuskeskustelu on nyt ensiarvoisen tärkeää. Ilmastokeskustelun yhteydessä on muistettava, että ruokaa tarvitaan globaalisti enemmän, Suomessa maatalous nähdään niin kotimaassa, EU:ssa, kuin globaalistikin keskeisesti ratkaisijan roolissa, myös tulevaisuudessa, muistutti ministeri Leppä.
– Meidän on tuotettava ruokaa vastuullisesti, mutta vastuullisuusvaateen on näyttävä EU:n rahoituksessa, tästä meillä vallitsee Suomessa täysi yksimielisyys, kertoi ministeri viitaten neuvotteluihin EU:n budjetista.
– Ruokapuhe on Suomessa nyt hiilipainotteista ja huolisävytteistä, tarvitsemme ruokailon uudelleen mukaan keskusteluun, esitti ministeri Yhteiselle ruokapöydälle.
Tulevaisuuskatsauksen valmistelun alusti tutkija, maatalous- metsätieteiden tohtori Kaisa Karttunen kuvaamalla ruokajärjestelmän toimintaympäristön siihen vaikuttavien ajureiden, toimintojen, toimijoiden ja tuotosten näkökulmasta sekä esittämällä näkemyksen toimintaympäristön muutoksesta.
Yhteinen ruokapöytä on nimitetty Sanna Marinin hallituskauden ajaksi, ja sen työ perustuu hallitusohjelman kirjaukseen. Yhteisen ruokapöydän työskentelyn tavoitteena on nostaa suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin arvostusta ja kirkastaa suomalaisen ruuan brändiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä edistää koko ketjun yhteistä etua. Tavoitteena on myös tunnistaa nykyisen ruokajärjestelmän kipukohdat, ja linjata sen tasapainoisemmasta toiminnasta, jotta kaikilla sen osapuolilla on mahdollisuus pärjätä ja menestyä yhdessä.
Yhteisen ruokapöydän jäsenistöön on ruokaketjun käytännön näkökulman ohella haettu vahvaa talousosaamista, tulevaisuuden lukutaitoa sekä kokemusta brändinrakennuksesta.
Yhteisen ruokapöydän jäsenet:
Puheenjohtaja Reijo Karhinen
1. varapuheenjohtaja Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri
2. varapuheenjohtaja Jaana Husu-Kallio, kansliapäällikkö
muut jäsenet:
Henri Alen, keittiömestari
Tommi Hasu, maatilayrittäjä
Mari Heikkilä, markkinointiviestintäpäällikkö
Taavi Heikkilä, pääjohtaja
Mikko Helander, pääjohtaja
Annikka Hurme, toimitusjohtaja
Kaisa Karttunen, tutkija, maatalous- ja metsätieteiden tohtori
Anne Korkiakoski, hallitusammattilainen
Johanna Mäkelä, dekaani
Seppo Paavola, hallituksen puheenjohtaja
Juha Salin, maatilayrittäjä
Johanna Smith, vihannesviljelijä
Tiina Varho-Lankinen, maatilayrittäjä
Eerikki Viljanen, maatilayrittäjä
Christoph Vitzthum, konsernijohtaja